KANU

Met Nwankwo Kanu weet je het maar nooit. Zal hij de bal aannemen, onder zijn voet laten doorrollen en hem vervolgens met zijn schoenpunt op doel schieten? Of zal hij eerst met zijn lichaam een beweging naar links maken, dan naar rechts en dan pas de bal aannemen? Kanu is onberekenbaar.

Wat kan Kanu niet met de bal? Eigenlijk kan de boomlange Nigeriaan alles met de bal. Zodra hij met zijn schoenen, maat 47, de bal raakt, gebeurt er iets bijzonders.

Zo onberekenbaar is hij altijd geweest. Op straat, waar hij op blote voeten speelde, was hij al de beste. Bij zijn eerste club National Iwuanyanwu was hij dat ook al. Bij het wereldkampioenschap junioren in 1993 werd hij uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Officieel was hij toen 16, maar Nigerianen beweren dat hij toen al 18 jaar was. De Nigeriaanse juniorencoach Fani Amun had Kanu zo hard nodig dat hij opdracht zou hebben gegeven een nieuw paspoort met een gefingeerde leeftijd te maken.

Na dat toernooi kon Kanu kiezen uit tal van grote clubs. Voordat hij het wist hadden makelaars hem ondergebracht bij Ajax. Daar groeide Kanu uit tot een publieksspeler. Hij won met Ajax de Champions League, maar besloot in 1996 naar Inter Milaan te gaan. Het zou een gedenkwaardige zomer worden. Kanu werd eerst met Nigeria olympisch kampioen. Vervolgens constateerden Italiaanse artsen bij hem een hartafwijking. Pas na een operatie en een lange herstelperiode maakte Kanu na een jaar zijn rentree. De bewegingen waarmee hij vroeger de harten stal van de liefhebbers, zijn nog niet terug. Maar temidden van al die talentvolle Nigerianen zal de nu 23-jarige Kanu zonder twijfel schitteren.

    • Guus van Holland