Japanners bedriegen Wereldbank

TOKIO, 4 JUNI. Het Japanse ministerie van Financiën is opnieuw in opspraak. Tientallen ambtenaren van het departement hebben geprofiteerd van studiebeurzen van de Wereldbank die zijn bestemd voor ontwikkelingslanden.

Volgens Taro Kono, een parlementariër van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP), hebben 47 ambtenaren van Financiën zo'n beurs gehad, op een totaal van circa 75 Japanners. De regering heeft de fout erkend. Onderminister van Financiën Shiozaki zegde gisteren toe het systeem aan te passen.

Japan betaalt mee aan de beurzen, via een jaarlijkse donatie van 18 miljard yen (260 miljoen gulden). De regeling is opgezet door de Wereldbank om mensen uit ontwikkelingslanden economisch bij te scholen. De Japanse ambtenaren die zo'n beurs kregen, waren betrokken bij ontwikkelingshulp.

Het Japanse ministerie van Financiën had al een bedenkelijke reputatie nadat in januari uitlekte dat ambtenaren zich hadden laten fêteren door banken en andere financiële instellingen in ruil voor vertrouwelijke informatie. Toenmalig minister van Financiën Mitsuzuka trad daarna af. Twee ambtenaren pleegden zelfmoord; vier werden gearresteerd. Ruim honderd ambtenaren kwamen er vanaf met een berisping. (Reuters)