Institutionele belegger doet aandelen weg

ROTTERDAM, 4 JUNI. Neder- landse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal per saldo voor een bedrag van 5,3 miljard gulden aandelen afgestoten. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend meegedeeld. In het vierde kwartaal van vorig jaar waren de pensioenfondsen nog grote kopers van aandelen, met een bedrag van per saldo 8,8 miljard gulden. Het CBS kan niet aangeven op welke effectenbeurzen de pensioenbeheerders aandelen hebben verkocht.

In het voorbije kwartaal stegen de beleggingen van de pensioenfondsen met ruim 8 procent (58 miljard gulden) tot 740 miljard. Bij de verzekeraars bedroeg de groei 8 procent (28 miljard gulden) tot 372 miljard. De groei is hoger dan in elk van de acht voorgaande kwartalen. De acceleratie is het gevolg van koerswinsten op aandelen (19 procent). Meer dan een derde van de beleggingen van de professionele beleggers is nu in aandelen.

In het eerste kwartaal verkochten de verzekeraars voor een premiebedrag van 3,5 miljard gulden nieuwe levensverzekeringen, een stijging met 7 procent.