Hier & Daar

Platen

Wie al jaren op zoek is naar dat ene singletje van, vul maar in: Sinatra, The Bintangs of Elvis, kan wellicht a.s. za zijn of haar slag slaan op de Internationale Platen, CD en Filmpostermarkt in Eindhoven. Er zijn standhouders uit Engeland, Frankrijk, België en Duitsland en er is een stand met originele bioscoopposters uit de jaren 50, 60 en 70.

*Internationale Platen, CD & Filmpostermarkt Motel Eindhoven, Aalsterweg 322, za 6 juni van 11-16u. Entree ƒ 4.

Dunya

Het eerste weekend van juni opent het Dunya Festival het Rotterdamse zomerfestivalseizoen. Midden in Het Park bij de Euromast zal za avond de Kaapverdië Special plaatsvinden. Voor de twee podia in Het Park is een programma samengesteld met onder meer: artiesten uit Cuba (The Afro Cuban All Stars), Nigeria (Femi Kuti) en Marokko (Noujoum Raï). Dit jaar is voor de tweede maal het onderdeel jazz & poetry. Onde de performing poets is ook Bart Chabot.

*Dunya Festival, za 6 Kaapverdië Special 20-01u, zo 7 juni Grote Festivaldag 13-20u. Het Park bij de Euromast. Entree gratis

Ligfiets

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is er een internationaal ligfietsweekeinde op de RDW-baan in Lelystad. Er zijn verschillende wedstrijden: een afval-race, sprintwedstrijden en een 6-uursrace. Het huidige record dateert van 1995 en staat op 320 km. De tentoongestelde ligfietsen kunnen worden uitgeprobeerd en er is een tweedehands-ligfietsmarkt.

*Cycle Vision Internationaal Ligfietsweekeinde, de RDW-baan, Talingweg 76, nabij Vliegveld Lelystad. Za 6 en zo 7 juni vanaf 09u. Eerste wedstrijd za 10u15. Entree ƒ 5 voor een of twee dagen. Tot 12 jaar gratis.

Bos en bomen

Om meer bekendheid te geven aan het werk in het Nederlandse bos is er 5 en 6 juni de manifestatie Bos en Bomen in park Berg en Bos in Apeldoorn. Demonstraties bijlwerpen en paalklimmen. Ook zijn er wedstrijden. Op za bijv wedstrijden uitslepen, motorzagen en houttransport. Deelnemers moeten een parcours afleggen en over een wip rijden. Het wedstrijdonderdeel houttransport kent de categorieën langhout-, korthoutwagens en uitrijcombinaties.

*Manifestatie Bos en Bomen in park berg en Bos in Apeldoorn, 5 en 6 juni 9-17u. Entree ƒ 3,50. Inl het Bosschap 030-6930130

Wijnproeverijen

Op 7 en 8 juni zijn er twee grootscheepse wijnproeverijen in resp. Krimpen a/d IJssel en Rotterdam. Het wijntijdschrift Perswijn organiseert een proeverij met wijnen uit het Franse Zuid-Westen (oa Madiran, Cahors, Bergerac), waarbij 19 producenten hun eigen wijnen presenteren. Na de proeverij in Krimpen a/d IJssel is er een boottocht met diner. Kosten ƒ 25, met diner ƒ 87,50. Het Informatiebureau voor Duitse wijn organiseert een grote proeverij in de Rotterdan Cruise Terminal met droge Duitse wijnen uit Rheinland Pfalz.

*Restaurant De Schelvenaer, Krimpen a/d IJssel, 7 juni, 13u. Tel 020-6922108. Rotterdan Cruise Terminal, Wilhelminakade 699 (het voormalige HAL-gebouw), Rotterdam, 8 juni 14-19u. Tel 071-5602040.

Walden

Utopia in Nederland, dat dacht de schrijver psychiater Frederik van Eeden (1860-1932) honderd jaar geleden in het Gooi te kunnen realiseren. In Walden, het pand en het landgoed waar zijn idealistische gedachtengoed gestalte moest krijgen, hebben nu negen kunstenaars ter nagedachtenis van de auteur van De Kleine Johannes een tentoonstelling ingericht.

*In en rond de blokhut van Van Eeden t/m 21 juni op het voormalig Walden-terrein. Dag. 11-17u. Bus NZH Bussum lijn 136. Inl 035-6915703

Stripdagen

Twee dagen lang, za 6 en zo 7 juni, is Haarlem weer het centrum van de stripwereld. Popmuziek, animaties, theater en beeldende kunst zullen de stripdagen ondersteunen. Ook de tentoonstelling van het werk van Hans G. Kresse (Erik de Noorman) is nog steeds te bezichtigen.

*Stripdagen, Grote markt Haarlem. Open 10-17u. Entree: Strippas bij VVV of kassa Beurstent: volw ƒ 10 en iedereen kleiner dan 1,5 m ƒ 5.

Prentbriefkaarten

Het Utrechtse prentbriefkaarten antiquariaat Groeten Uit bestaat vijf jaar. In samenwerking met de Betuwse prentbriefkaart-verzamelaarskring viert het bedrijf zijn vijfjarig bestaan met een beurs. Meer dan één miljoen ansichten uit binnen- en buitenland zullen er te zien en te kopen zijn.

*Megacarta '98 za 6 juni 10-16u aula College de Heemlanden, De Slinger 48 Houten, nabij NS-station. Entree ƒ 2,50. Inl 030-2343343