Franse groei trager eerste kwartaal

PARIJS, 4 JUNI. De groei van de Franse economie vertraagde in het eerste kwartaal van dit jaar. De export nam minder dan verwacht toe en economen houden er rekening mee dat de piek in het Franse herstel al weer is gepasseerd. Het bruto binnenlandse product groeide de eerste drie maanden van dit jaar met 0,6 procent vergeleken met 0,8 procent in het voorgaande kwartaal, zo meldde vanmorgen het Nationale Instituut voor Statistiek (INSEE).

De tegenvallende groei over het eerste kwartaal wekt twijfel aan de eerderevoorspelling van de regering-Jospin dat de groei over 1998 zal uitkomen op 3 procent vergeleken met 2,3 proent in 1997. Maar minister van Financiën Strauss-Kahn reageerde vanmorgen dat de officiële groeivoorspelling in tact blijft. Hij schreef de tegenvallende export toe aan de Aziatische crisis. “Toch leiden wij uit het totale beeld af dat onze prognose van drie procent groei voor dit jaar realistisch blijft”, aldus de minister.

De toename van de huishoudelijke consumtie nam volgens het INSEE over het eerste kwartaal eveneens licht af. Die beliep toen 0,6 procent tegen 0,9 procent in het voorafgaande kwartaal. (AP)