Duitse economie groeit sneller

WIESBADEN/BONN, 4 JUNI. De economie van Duitsland is in het eerste kwartaal het hardst gegroeid sinds de hereniging van het oosten en westen van het land. De bedrijvigheid nam in de eerste drie maanden met 3,8 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het bureau voor de statistiek, dat de cijfers donderdag naar buiten bracht, schreef de snellere groei voor een deel toe aan het zachtere weer. Bovendien telden de eerste drie maanden twee werkdagen meer. Ook meent het bureau dat de Duitsers grote aankopen naar voren hebben gehaald omdat in april het btw-tarief omhoog ging. In het laatste kwartaal van 1997 bedroeg de groei 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1996. Duitsland is veruit de belangrijkste exportmarkt van Nederland.

Het bruto binnenlands product, de belangrijkste graadmeter voor economische groei, nam in januari, februari en maart dit jaar met 1 procent toe vergeleken met het voorgaande kwartaal. In oktober, november en december lag het bbp 0,5 procent boven het niveau van het derde kwartaal vorig jaar. De motor van de Duitse economie was weer de export. (KRF, DPA)