Door Nobelprijswinnaar; Oproep voor protestactie tegen Nigeria

ROTTERDAM, 4 JUNI. De Nigeriaanse schrijver Wole Soyinka heeft supporters die het wereldkampioenschap voetbal bezoeken, opgeroepen bij wedstrijden van Nigeria te protesteren tegen de militaire regering van het land. De winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1986 deed zijn verzoek aan “allen die de democratie een warm hart toedragen”.

“Waar en wanneer Nigeria speelt, draag een rouwband of laat een reactie van afkeuring blijken jegens het regime dat het team vertegenwoordigt”, zei Soyinka gisteren in Parijs. De schrijver zei dat de protesten “solidariteit met het lang lijdende volk van Nigeria” uitdrukken. Soyinka vluchtte in 1994 uit zijn vaderland en leeft sindsdien in ballingschap in de Verenigde Staten.

In de Amsterdam Arena speelt het Nederlands elftal morgen een oefeninterland tegen Nigeria. Aanvankelijk wilde minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking de oefenwedstrijd afgelasten. Dit vanwege een door de Europese Unie uitgevaardigde sportboycot tegen Nigeria. De minister trad echter pas nadrukkelijk met zijn standpunt naar voren, toen de KNVB over het duel al vaste afspraken met belanghebbenden had gemaakt.

Op voorspraak van Pronk komt er morgen in de Arena wel een demonstratieve actie. Daarbij zijn onder meer afgevaardigden van de FNV, Milieudefensie, Novib en Amnesty International betrokken.

De Nederlandse bondscoach Guus Hiddink toonde gisteren begrip voor de actievoerders die morgen in de Arena aandacht zullen vragen voor de mensenrechtensituatie in Nigeria. “Mijn persoonlijke mening is”, zei de bondscoach, “dat ook wij onze ogen moeten openhouden voor dingen die elders aan de hand zijn.” Hiddink toonde zich niettemin een voorstander van het duel tegen Nigeria. “Juist dankzij deze wedstrijd wordt de aandacht gevestigd op de situatie in Nigeria. Dat was anders niet gebeurd.”