DNA-test Montand biedt geen uitkomst

PARIJS, 4 JUNI. Een DNA-onderzoek op het opgegraven lichaam van de in 1991 op 70-jarige leeftijd overleden Franse zanger en acteur Yves Montand heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het onderzoek was gedaan op bevel van de rechter die Montands vermeende vaderschap van Aurore Drossart behandelt. Zij is de dochter van Anne Fleurange met wie Montand een langdurige relatie onderhield in de jaren zeventig.

De beroemde chansonnier, die op de Parijse begraafplaats Père Lachaise begraven ligt naast zijn eerste vrouw Simone Signoret, is na zijn overlijden gebalsemd. De hierbij gebruikte formaldahide maakt het lichaam ongeschikt voor een DNA-test. Ook identificatie aan de hand van het gebit bleek onmogelijk aangezien Montands een volledig kunstgebit droeg. Haarresten vormen nu de laatste kans op een genetische identificatie.

De nu 22-jarige Drossart en haar moeder klaagden Montand voor het eerst eind jaren tachtig aan. Hij weigerde destijds een DNA-test te ondergaan. Tijdens zijn leven heeft Montand altijd ontkent Aurore's vader te zijn.

In 1994 bepaalde het gerechtshof op grond van gelijkenis dat Aurore inderdaad Montands dochter zou kunnen zijn. Aangezien vergelijking van haar DNA met dat van Montands zuster en zoon geen uitsluitsel bood, werd besloten over te gaan tot het openen van Montands graf, een besluit dat in Frankrijk grote verontwaardiging teweeg bracht. (Reuters)