CLIFFORD BROWN

Clifford Brown: Complete Paris Sessions, Vol 1, 2 en 3 (BMG 74321 457 282/292/302). Distr. BMG

Jazztrompetist Clifford Brown (1930-56) was een formidabele improvisator met een breed en zangerig geluid dat ook vandaag nog imponeert. Als lid van de big band van Lionel Hampton speelde hij in de herfst van '53 in Parijs waar hij in de nachtclub Tabou ontdekt werd door de eigenaar van het platenlabel Vogue. Al de volgende dag begonnen de opnamen met het trio van de Franse pianist Henri Renaud als kern en saxofonist Gigi Gryce als arrangeur. Er volgden binnen twee weken nog zes sessions in diverse Amerikaans/Franse bezettingen met als resultaat ruim twintig titels. De Britse tak van Vogue bundelde ze in '76 in een 3-lp cassette, de moedermaatschappij kwam daarna met een serie Complete Paris Sessions van vier lp's met een aantal 'alternate takes' erop. Die laatste verzameling is nu in dezelfde chronologie en zonder enige bewerking van het geluid op drie Franse digi-pack cd's verschenen. Dat de slordigheden in de opname-gegevens zijn vervangen door andere, is hoogstens curieus. Beluister drie keer de drie versies van I can dream, can't I? op deel 3 en u bent aan de gespierde lyriek van 'Brownie' verkocht.

    • Frans van Leeuwen