Cafe; Trein gemist

Café Balkon Amsterdam CS

Open: 10-0u30

17u20: Presentiegeld ƒ 100, stond er op de uitnodiging. En dan hoefde je tijdens de vergadering niet eens wat te zeggen. De trein van Amsterdam CS naar het Haarlemse zaaltje vertrekt pas om 17.48, dus er valt nog wat tijd stuk te slaan. Gelukkig is links bovenin de stationhal tegenwoordig een café gevestigd: café 'Balkon'. Links over de roltrappen omhoog bij perron 1 en 2, achter de geldautomaten. Dit is een hele verbetering ten opzichte van die nare loketjes in de passage onder de perrons: die met die heringetreden chagrijnen. En het is niet meteen zo'n compleet restaurant als 'Eerste Klas'. 17u24 De naam Balkon klopt wel: je hebt er vrij uitzicht op het vertrektijdenbord en het 'meeting point', waar op feestdagen iederéén afspreekt, zodat er honderden mensen staan die elkaar niet kunnen vinden. Er staan zo'n tafel of acht: van warmblank hout en bijpassende stoelen met pluche zitting. Met het hoge neo-gothische plafond, korinthische kapitelen en beklinknagelde hoekijzers is het hier on-Nederlands chic - voor een stationscafé.

Op de tafeltjes staan houdertjes met reclame voor Italiaanse wijn: Il Mandrolisai, uit Sardinië. Een glas kost ƒ 5, een fles ƒ 25. Die moet geproefd. Een ober met een giletje komt een glas witte brengen. Lekker fris. Er is nog één andere gast: een meneer in een pak, die eruit ziet of hij op de trein naar Brussel wacht. Dat is het! Het 'Balkon' doet een beetje Belgisch aan, zoals de stationsrestauratie in het station van Antwerpen. Dat is ook zo'n plek waar het niet erg is als de.... 17u50 Trein is vertrokken. Dat moet dan maar die van 18.12 worden. Voor de zekerheid nog maar een glas wijn besteld. Rode deze keer. Beetje zwaar, maar voor een caféwijn best goed. En iets te eten. Op het wandbord boven het giletje, dat glazen staat te poetsen, prijken garnalen in knoflookboter à ƒ 7,50, slakken in kruidenboter voor eenzelfde bedrag, een 'kaasassortie' voor ƒ 8,50 en gehaktballetjes à ƒ 6,50. De eerste twee blijken er - helaas, helaas - niet te zijn. Maar de Indonesisch gekruide balletjes wel. Het giletje vraagt wel om een beetje geduld, want hij moet ze van achter halen. Het is nog steeds rustig hierboven, terwijl beneden de forensen en toeristen van en naar hun treinen jakkeren. Zouden ze ook ƒ 50 presentiegeld uitkeren als je een uur later komt? 18u06 Daar zul je de balletjes hebben. Die zijn wel heel pittig, dus een glas witte Mandrolisai misstaat er niet bij. Intussen is er wat meer klandizie komen aanwaaien: drie Britten die op de boottrein naar 'Hook of Holland' moeten. Ze doden de tijd met het afslikken van grote pullen bier. Ook zitten er wat studentes die het 'Balkon' als alternatief 'meeting point' gebruiken. En dat is precies het goeie van het 'Balkon': je zou wel gek zijn als je daar tussen de louche kijkende muurleuners en de drukte afspreekt. 18u20 Laatste balletje. Om 18.37 gaat er gelukkig wéér een trein en aan de rondvraag zijn ze vast nog niet toe. Het is eigenlijk wel zielig voor die Il Mandrolisai om niet ook nog de rosé te proberen. Het giletje geeft me daarin groot gelijk. 18u40 Bekijk het ook maar met dat presentiegeld!

    • Menno Steketee