Brandweer te vaak op 'automatische piloot' brandende panden in

ARNHEM, 4 JUNI. De brandweer moet tevoren afwegen of ze een brandend pand binnen moet gaan. In een aantal gevallen gebeurt dit 'op de automatische piloot', waardoor brandweerlieden onnodig grote risico's lopen. In de nieuwe brandweeropleiding zal nog meer aandacht worden besteed aan een zorgvuldige afweging.

Dit zegt een woordvoerder van het brandweerinstituut Nibra (opleidings- en expertisecentrum) in Arnhem. Dit instituut maakt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een analyse van branden met ongevallen sinds 1990. De voorlopige conclusies geven aan dat in de afgelopen jaren tientallen brandweerlieden gewond zijn geraakt door een onjuiste inschatting van de risico's. Te laat werd opgemerkt dat een pand op instorten stond of werden de brandweerlieden verrast door een zogenoemde 'flash over', een hevig oplaaiend vuur. In deze analyse worden ongevallen in Amsterdam, Zwolle, Rosmalen en Tilburg verwerkt. De brand in Harderwijk, eerder dit jaar, waarbij twee brandweerlieden omkwamen is niet in dit onderzoek opgenomen. Volgens de NIBRA-woordvoerder is daarbij wel een inschatting van de risico's gemaakt: “Ze dachten nog een slachtoffer uit het pand te kunnen redden”.

Hij benadruk dat in de opleiding al enige tijd aandacht wordt besteed aan een afweging van de risico's, “maar we gaan er nog meer op hameren dat bevelvoerders beter moeten afwegen of hun mensen wel of niet een brandend pand moeten betreden”. Om persoonlijke ongelukken te voorkomen is die afweging noodzakelijk. Het is ook verantwoord, aldus de woordvoerder, als er geen potentiële slachtoffers meer in een pand zijn of als het instortingsgevaar groot is.

De bevelvoerders zullen in de toekomst eerder de inschatting moeten maken of zij brandweermannen gebouwen insturen als er geen slachtoffers aanwezig zijn en het pand duidelijk niet meer te redden is. Daarbij zal per geval het eventueel maatschappelijk gevolg moeten worden betrokken van het laten uitbranden van een pand.

Het Nibra (de voormalige Rijksbrandweeracademie) zal het lesmateriaal van de circa 28.000 beroeps- en vrijwillige brandweerlieden aanpassen aan de nieuwe opvattingen rond hun veiligheid.