Bergkamp

Heel Nederland hoopt dat Dennis in Frankrijk zo goed speelt als iedereen heeft gezien op de BBC. Zoals hij op de Britse televisie de Engelse verdedigers in de luren legt met Braziliaanse acties, zo zou hij het moeten doen wanneer Nederland de beste teams van de wereld tegemoet treedt.

Wat deze nuchtere Amsterdammer niet kan met een bal. Wat deze bescheiden jongen niet scoort. Bij Arsenal kunnen ze er niet genoeg van krijgen. Hij kapt, draait en stift alsof het de bewegingen van een automaat zijn. Hij scoort alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar Dennis is echt wel van vlees en bloed. Hij is kwetsbaar. Hij is geen harde, onverschillige jongen die lak heeft aan de wereld. Dennis denkt na over zijn leven als voetballer en als rolmodel. Soms is het hem te veel. Spanningen gooit hij niet van zich af als regendruppels. Dennis wil alleen een fantastische voetballer zijn, winnen, scoren en plezier maken met een bal. Hij staat onder immense druk. Hij alleen kan Nederland aan successen helpen. Hij is de enige in Oranje van uitzonderlijke klasse. Zonder zijn geniale invallen is Nederland geen kanshebber voor de wereldtitel. Dennis, geboren uit het voetbalgeslacht Bergkamp, heeft het gevoel dat hij tot de beste voetballers van de wereld behoort. Maar juist zijn gevoel maakt hem kwetsbaar. Dennis kan slagen en Dennis kan falen. Dennis zou een Braziliaan moeten zijn. Een voetballer die niet zoveel denkt, maar des te meer doet. Hij zou moeten dansen tot diep in de nacht en volle wijnen drinken op romantiek en nostalgie. Maar Dennis blijft nuchter. Toch is Dennis het beste wat Nederland sinds Marco van Basten heeft voortgebracht. Een verlosser die beseft dat Nederland van hem een wereldtitel verwacht. Zoals een Braziliaan kent men hem vooral bij zijn voornaam: Dennis.

    • Guus van Holland