Bedrijf wil voorbeeld zijn; Sara Lee geeft kunstwerken aan de musea

CHICAGO, 4 JUNI. De Sara Lee Corporation, de Amerikaanse moedermaatschappij van Van Nelle en Douwe Egberts, heeft gisteren bekend gemaakt ongeveer veertig impressionistische schilderijen ter waarde van 100 miljoen dollar (ongeveer 200 miljoen gulden) aan musea in vooral de Verenigde Staten te schenken. De enige vergelijkbare schenking uit 1986 toen de Enron Corporation voor 14 miljoen dollar aan etsen en aquarellen gaf aan het Joslyn Art Museum in Omaha.

De collectie van het bedrijf, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste in zijn soort binnen de Verenigde Staten, omvat werken van negentiende- en twintigste eeuwse Europese schilders.

Het Art Institute of Chicago, waar de schenking op een persconferentie werd aangekondigd, ontvangt twaalf schilderijen, waaronder werken van Matisse, Braque, Vuillard, Gauguin en andere kunstenaars. De rest van de collectie zal verdeeld worden over een twintigtal andere Amerikaanse musea. Een nog onbekend aantal kunstwerken zal geschonken worden aan musea in landen waar het bedrijf actief is. Of Nederlandse musea zullen profiteren van Sara Lee's vrijgevigheid is nog onbekend.

Sara Lee verspreidt de kunstwerken over musea die al in het bezit zijn van laat negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse Europese werken. John Bryan, de voorzitter van de Sara Lee Corporation, heeft de precieze verdeling van de kunstwerken overgelaten aan de musea zelf. Het Metropolitan Museum in New York koos Jean Monet op zijn hobbelpaard, een vroeg portret door Monet van zijn oudste zoon uit 1872. Ook de National Gallery of Art in Washington zag haar eerste keuze gehonoreerd. De Baders van Roger de la Fresnaye, een vroeg kubistisch werk uit 1912, zal binnenkort vanuit het Sara Lee hoofdkantoor in Chicago verhuizen naar de Amerikaanse hoofdstad.

Andere musea die een donatie tegemoet kunnen zien zijn het Cincinnati Art Museum, het Dallas Museum of Art, het Museum of Fine Arts in Houston en het New Orleans Museum of Art. De donateur heeft voornamelijk gekozen voor musea in het zuiden van de Verenigde Staten aangezien het bedrijf daar het meest actief is. De schenking geeft de musea de mogelijkheid lancunes in hun collectie op te vullen. De meeste beschikbaar gestelde werken zijn van een zodanige waarde dat musea niet het geld bij elkaar kunnen krijgen om zelf tot aankoop over te gaan. De kunstwerken zullen in het voorjaar van 2000 aan de musea worden overgedragen. Tot die tijd zullen zij op verschillende plaatsen in de V.S. tentoongesteld worden.

Zoals veel grote Amerikaanse bedrijven, heeft Sara Lee een aanzienlijke kunstcollectie opgebouwd. Nathan Cummings, de in 1985 overleden oprichter van de multinational, begon met het verzamelen van kunst in 1945. Zijn opvolger, John Bryant, kocht aanzienlijke delen van de collectie, die voornamelijk uit Franse werken bestond, voor de directiekamers van het hoofdkantoor in Chicago.

Andere bedrijven zoals CBS, IBM en U.S. Steel hebben de afgelopen twee jaar hun verzamelde kunstwerken naar de veilinghuizen gebracht om de bedrijfskas te spekken. De voedingsmiddelengigant uit Chicago heeft er echter voor gekozen haar kunstcollectie aan musea te schenken. “Op deze manier geven we de rest van de wereld een kans deze schilderijen te zien. We hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor het hele bedrijfsleven”, aldus John Bryan. First lady Hillary Clinton, die aanwezig was op de persconferentie, juicht Bryans initiatief toe.

De schenking past in het huidige beleid van het bedrijf om passiva af te stoten en aandelen terug te kopen van aandeelhouders. De donatie is voor een groot deel aftrekbaar van de belasting zodat deze het bedrijf volgens Bryant 'slechts enkele miljoenen dollars' kost.

Sara Lee is een multinationaal bedrijf met vestigingen in Amerika, Europa, Azië en Australië. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 20 miljard dollar en een winst van ruim 1 miljard dollar.