BATISTUTA

De Argentijnse topscorer aller tijden is Gabriel Batistuta. Met 41 doelpunten in 60 wedstrijden voor het nationale elftal is hij zelfs succesvoller dan Diego Maradona. Toch heeft Batistuta geen vaste plaats. Bondscoach Daniel Passarella, de libero van de wereldkampioen van 1978, is niet zo gecharmeerd van de spits.

Passarella meent dat Batistuta niet past in het team waarin technisch combinatievoetbal de voorkeur verdient. De slechte verhouding tussen Passarella en Batistuta dateert uit de tijd dat de eerste trainer was van River Plate uit Buenos Aires. Op aandringen van Passarella vertrok de spits naar een andere club. Dat werd Boca Juniors. Kort daarop ging Batistuta naar het Italiaanse Fiorentina. Daar scoorde hij de laatste jaren zo vaak dat de supporters van La viola een standbeeld in Florence willen oprichten.

Op het WK van 1994 scoorde Batistuta aan de zijde van Maradona viermaal, totdat Argentinië (zonder de geschorste Maradona) in de kwartfinale door Roemenië werd uitgeschakeld. Passarella gaf in de kwalificatiewedstrijden voor het WK van '98 de voorkeur aan de jonge spitsen Hernan Crespo en Claudio Lopez. In de recente oefenwedstrijden mocht Batistuta toch weer opdraven. Vol van revanchegevoelens toonde de vurige kanonnier zijn grote klasse tegen Bosnië, Ierland en Brazilië. Tegen Bosnië maakte hij drie van de vijf doelpunten. Batistuta (29) schiet uit alle standen op doel. Zijn vrije trappen zijn gevreesd, omdat ze hard en doeltreffend zijn. Batigol wordt hij in Italië genoemd. Omdat hij zowat in elke wedstrijd scoort.

    • Guus van Holland