Audi koopt Cosworth van Vickers

LONDEN, 4 JUNI. Het Britse industriële concern Vickers verkoopt zijn dochterbedrijf Cosworth, fabrikant van motoren, aan de Duitse autoproducent Audi, onderdeel van het Volkswagen-concern. De verkoopprijs bedraagt 120 miljoen pond (390 miljoen gulden).

Of de transactie daadwerkelijk doorgaat hangt af van verkoop van de fabrikant van luxe auto's Rolls-Royce aan Volkswagen, maar dat lijkt een gedane zaak. De directie van Vickers heeft vorige maand al haar voorkeur uitgesproken voor de verkoop van Rolls-Royce aan VW. De stem van de aandeelhouders, die morgen vergaderen, moet uiteindelijk de doorslag geven.

VW is bereid 430 miljoen pond sterling (1,4 miljard gulden) in contanten neer te tellen voor het fameuze Britse merk, dat eigendom is van Vickers. BMW had lange tijd de beste papieren.

Met de aankoop van Cosworth voor Audi heeft VW een belangrijke troef van BMW onschadelijk gemaakt. BMW levert de motoren voor het nieuwe Rolls-model Silver Seraph en dreigde daarmee te stoppen als de prestigieuze automobielbouwer in andere handen terecht zou komen.