Voer voor slapelozen

In het Cultureel Supplement van vrijdag jl. geeft Rudy Kousbroek een schrijnende beschrijving van een slapeloze, op zoek naar een soporatieve televisieprogramma's op de nachtelijke televisie. Veel heeft de kabel zoals Kousbroek ontdekte in dat opzicht niet te bieden. De oplossing ligt in een satellietschotel.

De landelijke Duitse zenders ARD en ZDF hebben hun slaap-tv van treinritten en autotochten door een meestal zonovergoten Duitsland tot een enkel uurtje per nacht beperkt - met als troost af en toe een rit langs een gammel lijntje in Griekenland, of een andere buitenplaats.

Dit is in zekere zin verraad aan het genre: dat is niet gebaat met een uurtje af en toe, maar moet het van de eindeloze duur hebben. Te denken dat deze uitzendingen het moeten hebben van een kijker die denkt: há lekker van half drie tot half vier vannacht naar een treinrit kijken, getuigt van een ernstige vergissing.

Op de Duitse regionale zender Hessen3 gaat het feest gelukkig nog steeds de hele nacht door, die heerlijk eentonige opeenvolging van bossen, bergen, spoorovergangen met wachtende auto's en saaie dorpen. Een wissel, dat is het spannendste wat deze vorm van televisie te bieden heeft.

Een ander tot geeuwen stemmend genre is Space tv, 's nachts te zien op Bayern3 als de Beierse educatieve zender Alpha. Af en toe moet de kijker zich hier even door een leerzame documentaire over de gevolgen van gewichtsloosheid op het menselijk organisme worstelen, of door een filmpje over het kosmonautenmenu. Ook wordt Space tv af en toe onderbroken door 'Het programma met de muis', een uitzending voor de kleintjes die in Beieren kennelijk ook geschikt is bevonden om er de oudere slapeloze mee naar bed te sturen.

Zeker zijn zij het meest gediend bij de uren slome beelden, die het leeuwendeel van Space-tv uitmaken: eindeloos traag ziet men vanuit de ruimte de aarde voorbijschuiven, continenten en wolkendekken.

Slaap-tv is op de satelliet vooral iets van Duitsers. Het commerciële station RTL-Super blinkt uit in natuuropnamen van klaterende beekjes, vissende lepelaars en ander natuurgeweld, en in opnamen van een housefeest op een boot, die door hun eindeloze herhaling ook al vlug tot geeuwen stemmen. Ook de opnamen van de Berlijnse S-Bahn, waarvan Kousbroek melding maakt, kunnen per satelliet worden bekeken, op de Berlijnse zender B1. De voornaamste attractie van deze opnamen is dat je af en toe een glimp opvangt van tunnels, viaducten en lijnen die reeds sedert lang buiten bedrijf zijn.

Een Duits monopolie is slaap-tv niet. De Poolse zender RTL-7 geeft de hele nacht een knappend haardvuurtje te zien, en de Hongaarse zender Duna Tv een aquarium met tropische vissen. Vooral met voedertijd is het een drukte van belang in het water. Met een schoteltje, kortom, hoeft niemand meer nachten wakend door het huis te lopen.

Alle genoemde Duitse zenders zijn te zien via Astra (19,2 graden oost): Hessen3 op 11.067 GHz, v. (analoog) en 12.064 GHz, h. (digitaal). Bayern-Alpha op 11.686 GHz., v. (alleen analoog). Bayern3 op 11.141 GHz, h. (analoog) en 12.604 GHz., h. (digitaal). RTL-Super op 11.391 GHz, h. (alleen analoog). B1 op 12.722 GHz, h. (alleen digitaal). Via Eutelsat/Hotbird (13 graden oost): RTL7 op 11.492 GHz, v. (analoog). Duna TV op 10.815 GHz, h. (analoog).

FOUT. In tegenstelling tot wat hier vorige week te lezen was, is het Vlaamse VRT-journaal nog steeds te zien op BVN, elke avond behalve zondag om halftwaalf, na Nova. Nu nog de Antilliaanse programma's, die de Wereldomroep ons ooit in het vooruitzicht had gesteld, en de Grootnederlandse gedachte in de ruimte is een een feit.

    • Raymond van Boogaard