Vijf jaar cel geëist tegen Berlusconi

ROME, 3 JUNI. Het openbaar ministerie in Milaan heeft vijfeneenhalf jaar cel en een boete van ongeveer 15 miljoen gulden geëist tegen oppositieleider en mediamagnaat Silvio Berlusconi wegens financiële fraude.

Berlusconi wordt ervan beschuldigd miljoenen guldens uit de zwart-geldfondsen van zijn houdstermaatschappij Fininvest te hebben doorgesluisd naar de voormalige socialistische premier Bettino Craxi, een persoonlijke vriend van hem. Alleen al in 1991 gaat het volgens openbare aanklager Francesco Greco om een bedrag van 20 miljard lire, ongeveer 24 miljoen gulden.

Craxi heeft Berlusconi jarenlang politieke bescherming geboden. Hij zit nu in vrijwillige ballingschap in Tunesië. Tegen Craxi eiste Greco vier jaar cel en een boete van 18 miljoen gulden.

Fininvest heeft voor deze betalingen volgens het openbaar ministerie gebruik gemaakt van de off-shore company All Iberian, die geregistreerd staat op de Kanaaleilanden, en van bankrekeningen in onder andere de Bahama's en Zwitserland.

Berlusconi herhaalde gisteren dat het parket van Milaan een politiek vervolgingsbeleid voert en hem wil uitschakelen als oppositieleider. Hij heeft geprobeerd een akkoord te sluiten met de linkse leider Massimo D'Alema. Berlusconi zou steun geven aan de Bicamerale, de parlementaire commissie voor staatsrechtelijke hervorming die wordt geleid door D'Alema, terwijl deze zou proberen de Milanese magistraten onder controle te brengen. Vorige week heeft Berlusconi zijn steun voor de plannen in de Bicamerale opgezegd. Gisteren is deze poging tot een update van de grondwet gestrand. Volgende week wordt een laatste bemiddelingspoging gedaan.