Turks protest tegen resolutie Frans parlement

ANKARA, 3 JUNI. Regering en parlement van Turkije hebben gisteren furieus gereageerd op een vrijdag eenstemmig aanvaarde motie van de Franse volksvertegenwoordiging, waarin de massamoord op Turkse Armeniërs in 1915 wordt aangemerkt (en veroordeeld) als 'genocide'.

De Turkse ambassadeur in Parijs heeft gisteren een protestnota overhandigd aan het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin beklemtoont Ankara dat de Franse erkenning van de 'Armeense genocide' kan leiden tot “opleving van het Armeense terrorisme” en eist de Turkse regering betere bescherming van haar diplomaten in Frankrijk. Het Turkse parlement heeft de Franse motie gisteren veroordeeld en het “uiterst droevig” genoemd dat de Franse parlementariërs “een dergelijke ongerechtvaardigde stap hebben gezet, die de historische feiten opzettelijk verdraait”. (AFP, AP)