The Nikkei Weekly

Zo'n 40 institutionele beleggers uit Europa en de Verenigde Staten kopen in Japan op grote schaal onroerend goed, en slechte, niet te innen, leningen op onroerend goed. Vijftien van hen, schrijft The Nikkei Weekly, doen dat bijzonder agressief. Het blad noemt met name Goldman Sachs, Morgan Stanley en Merril Lynch. Buitenlandse investeerders hebben het afgelopen jaar slechte leningen gekocht ter waarde van 21,6 miljard dollar.

Volgens het blad zal deze ontwikkeling doorgaan, omdat de financiële hervormingen de onroerendgoedmarkt in Japan toegankelijk hebben gemaakt voor buitenlandse investeerders en omdat de begeerde objecten goedkoop zijn geworden door de waardevermindering van de yen. De situatie lijkt trouwens veel op die van eind jaren '80, toen iedereen zich op de onroerendgoedmarkt stortte. Alleen hebben de Japanse investeerders plaatsgemaakt voor Amerikaanse en Europese beleggers, schrijft het blad.

De prijs voor slechte leningen op onroerend goed is 10 cent per dollar. Tot het begin van de jaren '90 was het voor de Japanners een wet van Meden en Perzen dat het bezit van grond winst opleverde. Maar sinds zeven jaar zijn de grondprijzen elk jaar gedaald. De grondprijzen in Tokio zijn nu gedaald tot 20 procent van hun waarde in 1990. De hoeveelheid slechte leningen bij 18 grote Japanse banken is in 1997 met 40 procent gegroeid tot 21 biljoen yen.

The Nikkei Weekly is verkrijgbaar in de kiosk. http://www.nikkei.co.jp/enews.

    • Herman Frijlink