Tenminste 20 doden bij ongeluk met trein in Duitsland

BONN, 3 JUNI. Bij een treinongeluk in Duitsland, in het dorp Eschede vlakbij de plaats Celle in Nedersaksen, zouden ten minste twintig mensen om het leven zijn gekomen. Tientallen treinreizigers zijn gewond geraakt. Over de oorzaak van het ongeluk is nog weinig bekend.

Volgens een woordvoerder van de politie in Celle betreft het de ICE 884, de hogesnelheidstrein van München naar Hamburg. De Deutsche Bahn in Frankfurt tast nog in het duister over de oorzaak van het ongeval. Volgens ooggetuigen uit de omgeving is de ICE-trein vlak voor elf uur in volle vaart tegen een betonnen element van een brug gebotst, waardoor de brug inzakte. Dertien wagons ontspoorden volledig. Andere ooggetuigen melden dat de trein, die een snelheid had van naar schatting 200 kilometer per uur, ineens moest stoppen omdat er een auto van de brug gestort was die op de rails was terechtgekomen. Noch de spoorwegen noch de politie konden exacte informatie geven over de precieze toedracht.

Het is nog onbekend hoeveel reizigers in de trein zaten, maar geschat wordt dat het om honderden mensen gaat.

Om één uur kon de politie in Celle nog niet zeggen hoe hoog het aantal doden precies was. “Er zijn vele doden en vele, vele zwaargewonden”, aldus de woordvoerder van brandweer in Celle. Tientallen reddingsploegen van brandweer en politie waren rondom het middaguur volop bezig om de verongelukte reizigers uit de treinwagons te halen. Enkele treinstellen waren dermate vernield, dat gewonden met ijzerbranders uit de wagons gehaald moesten worden.

Vanmiddag sprak een verslaggever van de Duitse televisie over zeker zeven treinstellen die nog zodanig in elkaar geschoven waren, dat nog niets over eventuele slachtoffers in die wagons te zeggen viel. Bij de reddingsactie zijn tenminste driehonderd reddingswerkers van het Rode Kruis betrokken. Met helikopters van de Bundeswehr werd geprobeerd overlevenden zo snel mogelijk naar ziekenhuizen te brengen.

    • Michèle de Waard