Tegenvaller justitie bij start van voorkenniszaak Bols

Op de eerste zitting van de drie weken durende BolsWessanen-voorkenniszaak kreeg het Openbaar Ministerie het zwaar te verduren. De belangrijkste verdachte ontbrak en het OM werd beticht van willekeur.

AMSTERDAM, 3 JUNI. Het Openbaar Ministerie (OM) is gisteren sputterend van start gegaan in een monsterproces omtrent het met voorkennis handelen in aandelen- en opties in het beursfonds BolsWessanen. Van de acht verdachten konden er slechts zeven (drie optiehandelaren en vier beleggers) terecht staan. Een van de belangrijkste verdachten, voormalig groepsdirecteur business development bij BolsWessanen, kon niet gedagvaard worden. Het gerechtelijk vooronderzoek tegen hem kon niet worden afgesloten omdat zijn advocaat nog tot en met vandaag hiertegen in hoger beroep kan gaan. Van N. zal nu op zijn vroegst op 15 juni voor de rechter verschijnen. Een grote tegenvaller voor het OM dat hem het liefst gisteren al voor de rechter had gezien.

De officeren van justitie, H. de Graaff en E. Zwagerman, kregen het zwaar te verduren. De advocaten van de overige zeven verdachten vonden het onbegrijpelijk dat het OM de dagvaarding tegen twee eerdere verdachten had ingetrokken terwijl de omstandigheden van hun cliënten niet zouden verschillen van de verdachten wiens zaken zijn geseponeerd. “Volstrekte willekeur”, zei de advocaat van een verdachte optiehandelaar. “De zaken zijn flinterdun. Door alles op één hoop te vegen, hoopt De Graaff nog een succesje te behalen.”

Gisteren lieten slechts de drie verdachte optiehandelaren zich in de rechtszaal zien. De overige vier verdachte beleggers lieten hun raadslieden, in de meeste gevallen, om privacyredenen, als gemachtigen optreden. De officier van justitie somde in hoogtempo samenvattingen van de tenlasteleggingen van de zeven verdachten op.

Rechter E. van Schaardenburg gebruikte de eerste dag van het proces om met behulp van het zeven ordners tellende strafdossier de kaders van de zaak te omschrijven. Een droog verhaal met data van diverse persberichten van BolsWessanen en de buitensporige aandelen- en optieomzetten de dag ervoor.

Het drank- en voedingsmiddelenconcern moest tussen 1994 en 1995 tegen alle verwachtingen in diverse malen fors lagere winstverwachtingen (profit warnings) uitspreken.

Diverse analisten hadden vlak voor het uitkomen van de negatieve prognose in de zomer van 1995 nog koopadviezen voor aandelen BolsWessanen aan beleggers gegeven. Een dag voor publicatie van het persbericht, waarin het slechte nieuws werd gemeld, werden extreem veel put-opties BolsWessanen op de optiebeurs gekocht. De verdachte handelaren en beleggers die al op de hoogte waren van de slechte winstverwachting (voorkennis), konden op 3 juli goedkope put-opties kopen. Een dag later, na de officiële publicatie van het persbericht, kelderde de aandelenkoers van het fonds en explodeerden de koersen van diverse put-optieseries op dit aandeel. Opmerkelijke omzet- en koersbewegingen hadden zich ook al in voorgaande maanden voorgedaan.

De zitting van gisteren werd iets smeuïger toen Van N. ter sprake kwam. De officieren van justitie vermoeden dat Van N. opzettelijke vertrouwelijke informatie over resultaten van BolsWessanen heeft gelekt aan vrienden die belegden en aan een beleggingsclubje van optiehandelaren.

De hamvraag was wie de geheime bedrijfsinformatie van BolsWessanen lekte. Het OM richtte zijn pijlen op Van N. nadat bij de bestuursvoorzitter van BolsWessanen, A.M. Zondervan, een telefoontje was binnengekomen van een onbekende meneer Smits. Deze man wees Van N. aan als het lek. “Kleine restauranthouders moeten brommen, en de grote weten er altijd mee weg te komen”, had Smits gezegd terwijl op de achtergrond 'cafégeluiden' hadden geklonken. Een wraakactie van de uitbater J.G. van het drank- en spijshuis Blanje Bleu in Bentveld, waar Van N. en de verdachte optiehandelaren geregeld te gast waren. G. was opgepakt omdat ook hij gehandeld zou hebben met voorkennis. “Ik zou niet weten wie het anders zou kunnen zijn”, zei De Graaff gisteren.

Maar of meneer Smits ook echt J.G. is, zal onduidelijk blijven. De opsporingsinstanties konden het 'anonieme' telefoontje om technische redenen bij BolsWessanen niet traceren en gaven het daarom al snel op. Onduidelijk is waarom zij de uitgaande gesprekken van Blanje Bleu niet hebben gecheckt.

De verdachte optiehandelaren en beleggers ontkennen dat zij met voorkennis hebben gehandeld. Hun advocaten stelden dat zij veel risico hadden genomen en goed 'gegokt' hadden.

    • Sjouke Rijper