Sprint: telecomrevolutie; Nieuwe lijn maakt bellen goedkoper

NEW YORK, 3 JUNI. De Amerikaanse telefoonmaatschappij Sprint heeft een nieuwe methode ontwikkeld om telefoonverbindingen te verzorgen. De capaciteit van een lijn wordt verveelvoudigd en de gebruikskosten dalen met 70 procent.

Sprint maakte de nieuwe methode gisteren bekend. Volgens het bedrijf heeft elk huishouden nu voldoende aan een enkele lijn om in alle telecommunicatiebehoeften te voorzien. Via de lijn kunnen verschillende gesprekken tegelijk worden gevoerd, faxen worden ontvangen, op het Internet worden gesurfd en zelfs videobeelden worden verstuurd.

Er blijft echter een barrière: omdat de VS een gereguleerde telecommunicatie heeft, is Sprint zeer afhankelijk van samenwerking met de grote regionale telefoonmaatschappijen, de zogeheten Baby Bells. Zelfs de consument die Sprint als telefoonmaatschappij voor de lange afstandsverbindingen wil, is voor de diensten op plaatselijk niveau en het doorgeven van het signaal afhankelijk van de maatschappij die het plaatselijke netwerk in handen heeft. Sommige analisten denken dat ook daar belangrijke hindernissen liggen.

Als de consument in de toekomst gebruik wil maken van Sprints vondst moet hij wel een telefoondecoder aanschaffen, die tevens dienst doet als meter. Deze zal ongeveer tweehonderd dollar kosten. De meter telt niet het aantal gesprekken of de tijdsduur ervan maar het aantal datapakketjes dat over de lijn worden verzonden. Dat is de basis voor de tarieven, die veel lager zijn dan de huidige. Sprint schat dat de gebruikskosten van consumenten die honderd dollar per maand uitgeven aan interlokale en internationale gesprekken met zeventig procent kan dalen.

Sprint heeft vijf jaar aan de ontwikkeling van de techniek gewerkt en er twee miljard dollar in gestoken. Het heette binnenskamers Project FastBreak, maar gisteren bij de bekendmaking sprak het bedrijf van Integrated On-Demand Network of ION.

Bij gebruik van de telefoondecoder en ION is de gebruiker eigenlijk voortdurend aangesloten op het netwerk en is het altijd klaar voor gebruik. De technologie neemt de noodzaak van verschillende telefoonlijnen weg en bovendien is de toegang tot Internet honderd keer sneller. Sprint verwacht dat grote bedrijven ION al in het volgende kwartaal kunnen gaan gebruiken. Eind dit jaar en begin volgende jaar volgen de rest van de bedrijven. Voor Amerikaanse consumenten is de nieuwe technologie in de tweede helft van 1999 beschikbaar. Sprint heeft contracten gesoten met Cisco voor de vervaardiging van de decoder.

    • Lucas Ligtenberg