Sportfilms tijdens het WK

De warming-up. Voetbal- en andere sporfilms op het witte doek. In: Nederlands Filmmuseum, Amsterdam, 4 t/m 9 juni, 20.30u. en 4, 11, 18 en 25 juni, 19.30u. Inl.: (020) 58 91 400

Met het WK Voetbal in het vooruitzicht gaat de bioscoop een moeilijke maand tegemoet. In plaats van de traditionele oplossing, de vertoning van typische damesfilms, lijkt het filmbedrijf opruiming te gaan houden van plankliggers, waar toch al weinig van verwacht werd. Het Nederlands Filmmuseum kiest voor een meer constructieve benadering. Onder het motto De warming-up worden in de laatste week voor de aftrap dagelijks journaalfragmenten, reclamefilms en documentaires vertoond met een voetbalthema. De nadruk ligt daarbij op het voor Nederland traumatische WK van 1974 in Duitsland. De FIFA had de filmrechten exclusief verkocht aan een Britse producent, Morton M. Lewis, die uit elke wedstrijd een samenvatting van dertig minuten monteerde. Het Filmmuseum laat er zes zien, plus (di 9) de lange bioscoopdocumentaire Heading for Glory van regisseur Michael Samuelson, die in 1975 onder de titel Oranje's jacht op wereldgoud in première ging in City 1 en verschrikkelijk flopte. Indertijd hadden de filmcritici weinig op met de beslissing om er een echte documentaire van te maken met veel sfeer en relatief weinig voetbal, maar nu zijn de beelden van de Nederlandse spelersvrouwen op de tribune juist heel aardig. Ook blijkt uit de film zonneklaar dat het afgekeurde doelpunt van Gerd Müller in de finale West-Duitsland-Nederland geen buitenspel was.

Het Filmmuseum heeft meer aardig spul uit het archief gelicht: een reclamefilmpje uit 1935, waarin radiocommentator Han Hollander Chief Whip aanprijst als 'de gezonde sigaret', de documentaire Nummer 14: Johan Cruijff van Maarten de Vos (1973, za 6) en een heel curieus Brits portretje van Fanny Blankers-Koen, The Speed Queen (1952, do 25), voorafgaand aan de film van Wiebe Mullens over de Tour de France van 1953.

    • Hans Beerekamp