Serra maakt Holocaust monument niet

NEW YORK, 3 JUNI. De Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra, een van de deelnemers aan de prijsvraag voor het Holocaust monument in Berlijn, maakte gisteren via zijn woordvoerder bekend zich terug te trekken uit het project. Serra's zakelijke partner, de Gagosian Gallery in New York, verklaarde dat de redenen voor Serra's vertrek zowel op het persoonlijke als het professionele vlak liggen.

Serra ontwierp samen met de New Yorkse architect Peter Eisenman het ontwerp voor dat door bondskanselier Kohl wordt geprefereerd. Het monument zal in het centrum van de Duitse hoofdstad geplaatst worden, maar nog steeds is niet besloten welke van de zes inzendingen zal worden uitgevoerd. De burgemeester van Berlijn is tegen het project van Serra en Eisenman. Joodse groepen in Duitsland en daarbuiten hebben zich tegen alle ontwerpen gekeerd, omdat deze de ernst van de Holocaust niet genoeg benadrukken. (Reuters)