Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. In een reportage uit Zuid-Soedan aandacht voor de moordpartijen die door het regeringsleger en milities onder de bevolking zijn aangericht. Ook cijfers over de economische groei in Nederland. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over de computersoftwaregigant Microsoft. De Amerikaanse justitie is een proces tegen het bedrijf begonnen omdat het misbruik zou maken van zijn monopoliepositie. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. De wijnfraude met de prestigieuze Franse topwijn Château Giscours waarbij de Nederlandse ondernemer E. Albada Jelgersma betrokken is. En de pogingen van president Jeltsin om de Russische economie een nieuwe impuls te geven. Ned.3, 22.34-23.04u.

Gevaarlijke stilte: Grens aan geweld? Nieuwe serie van vier afleveringen over conflictbeheersing. In kasteel de Hoge Vuursche probeert BBC-journalist Nik Gowing in een veertig minuten durend gesprek met vijf betrokkenen te achterhalen hoe gewelddadige conflicten binnen staten zijn te voorkomen. De gesprekspartners komen o.a. uit Burundi, Sri Lanka en Kenia. Ned.1, 22.03-22.48u.

DOCUMENTAIRES

Leviathan. Serie over actualiteiten in hun historische context. Vanavond: De Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898 die het begin markeerde van Amerika's politiek van wereldwijde militaire interventie. BBC2, 20.30-21.00u.

De band. Serie over het leven als gehandicapte in de Sociale Werkvoorziening De Zijl Bedrijven (DZB) in Leiden. Deze uitzending gaat over vriendschap en afscheid. Ned.3, 21.04-21.29u.

Vermeulen weet het beter. Zanger en presentator Bram Vermeulen vraagt zich af waarom wij muziek maken en waarom wij zoveel hersenen hebben dat we zoiets onzinnigs kunnen maken. Ned.3, 21.29-21.54u.

Baldur von Schirach: The coruptor of youth. Als er iemand de kunst van het manipuleren verstond was het wel Baldur von Schirach. Hij wist de Duitse jeugd te winnen voor de misdadige nazi-ideologie door het opzetten van een omvangrijke jeugdorganisatie, de Hitlerjugend. Discovery, 22.00-23.00u.

Crossing the lines. Slot van een serie over het werk van het Internationale Comité van het Rode Kruis. Met reportages uit Sri Lanka, Israel en Tsjetsjenië. BBC2, 22.30-23.20u.

Anders begaafd. Eerste van een vierdelige serie waarin verstandelijk gehandicapten een rol spelen. Deze aflevering gaat over het leven in een gezinsvervangend tehuis. Ned.2, 23.00-23.30u.

DRAMA

The damnation of Harvey McHugh. Eerste van twaalfdelige Australische komische dramaserie over een onschuldige godsvreznde ambtenaar die het slachtoffer dreigt te worden van corrupte politici. Harvey McHugh wil een een vaste baan in de publieke dienst maar een dergelijke baan krijg je niet zomaar. Hij moet een lange, bureaucratische weg bewandelen. Ned.3, 19.26-21.04u.

AMUSEMENT

In naam van Oranje. Spelshow, gepresenteerd door Ivo Niehe, rond de voorbereidingen voor het WK voetbal in Frankrijk. Doel van het programma is aandacht voor de actie Spieren voor spieren waarmee het Nederlands elftal zich tot het jaar 2000 inzet voor tienduizenden landgenoten die aan een ernstige spierziekte lijden. Ned.2, 20.48-23.00u.

KUNST

Laat op de avond na een korte wandeling. Belgische digitale film met de Amerikaanse choreograaf William Forsythe en topdansers bij het Ballett Frankfurt die een verhaal uitbeelden dat in de toekomst speelt. Een onderzoeker wordt gedropt in een maanachtig landschap en gaat op zoek naar de code die het brein van een langgeleden overleden wetenschapper moet blootleggen. De regisseurs An Marie Lambrechts, Peter Missotten en Anne Quirynen maakten eerder de video-installatie The mind machine of dr. Forsythe. Ned.3, 23.24-0.15u.

FILM

Live and Let Die (Guy Hamilton, 1973, Engeland). Roger Moore krijgt als James Bond onder meer van doen met voodoo-rituelen. Ook met Yaphet Kotto, Jane Seymour en een titelsong van McCartney. Veronica, 20.35-22.35u.

. Georgia (Ulu Grosbard, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.50-22.50u.

St. Elmo's Fire (Joel Schumacher, 1985, VS). Aantrekkelijk en amusant maar weinig opzienbarend jonger broertje van The Big Chill: een portret van een heterogeen gezelschap twintigers wier hechte schoolvriendschap op de proef wordt gesteld wanneer volwassen verantwoordlijkheden zich aandienen. Met Rob Lowe, Demi Moore, Emilio Estevez. Belg.1, 21.50-23.58u.

Naar de klote (Ian Kerkhof, 1996, Nederland). Zie Film-vooraf. Duitsl.3-West, 23.30-1.12u.

Family Business (Sidney Lumet, 1989, VS). Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon uit New York, die gezamenlijk een inbraak beramen. Ondanks situering in crimineel milieu een serieus, sentimenteel gezinsdrama dat ons wil overtuigen van het belang van een hechte familieband. BBC1, 0.10-2.05u.

Die rote Hand (Kurt Meisel, 1960, West-Duitsland). Duitse misdaadfilm over strijd tussen geheime dienst en wapenhandelaren. Duitsl.2, 1.15-2.50u., zw.

. They Might Be Giants (Anthony Harvey, 1971, VS). Door Paul Newman geproduceerde, satirische fantasy comedy. George C. Scott denkt dat hij Sherlock Holmes is en wordt onder behandeling gesteld van dr. Mildred Watson (Joanne Woodward). BBC1, 2.05-3.30u.

Rosen im Herbst (Rudolf Jugert, 1955, West-Duitsland). Zorgvuldig geënsceneerde verfilming van het in 1974 ook door Fassbinder geadapteerde 'Effie Briest' van Theodor Fontane. Huwelijk en overspel van vrouw in Pruisisch milieu rond de eeuwwisseling. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.45u.