Reinigen lege tank eist leven in Botlek na gasontploffing

ROTTERDAM, 3 JUNI. Bij een ontploffing op het terrein van de Shellraffinaderij in de Botlek is vanmorgen een werknemer van een schoonmaakbedrijf gedood. Het gaat om een 33-jarige man. De oorzaak van de explosie is nog onbekend. Medewerkers van een onderaannemer van Shell waren bezig een lege opslagtank schoon te maken, toen om kwart over elf het deksel van de tank vloog.

De tank werd gebruikt voor de opslag van een loodvervanger voor superbenzine. De medewerker van het schoonmaakbedrijf die op het dak van de twaalf meter hoge tank aan het werk was, werd de lucht in geblazen. Hij overleed korte tijd later. Acht medewerkers van het schoonmaakbedrijf zijn ter observatie naar de bedrijfsgeneeskundige dienst van Shell gestuurd. Volgens een woordvoerder van de politie zijn zij niet gewond. De oorzaak van de explosie is nog onbekend.

Ongeveer een kwartier na de ontploffing van de tank werd het signaal 'einde alarm' gegeven. De brandweer was uitgerukt, maar hoefde niet in actie te komen. Volgens de rampbestrijders zijn er bij de explosie geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. In de tank zaten restanten van het middel MTBE (Methyl Tertiair Buthyl Ethaan). De technische dienst van de politie en werknemers van de oliemaatschappij zijn onmiddellijk een onderzoek gestart.

De explosie is het derde incident in het Botlekgebied in enkele jaren. Op 30 april van dit jaar lekte een opslagtank 9.000 ton zwavel. De tank was gescheurd. Een groot deel van de inhoud kwam in het riool terecht. Vorig jaar waren er twee explosies met één dode en drie gewonden.

Op 3 februari 1992 ontsnapte op het Shellterrein een chloorwolk. Aanvankelijk werden veertien medewerkers door de bedrijfsgeneeskundige dienst onderzocht, maar geen van hen ondervond nadelige gevolgen van het ongeval. Een woordvoerder van Shell sprak toen van “een kleine wolk”, maar in het Rijnmondgebied werd alarm geslagen, waarna de omgeving van het terrein werd afgezet.

Enkele maanden eerder waren dertien medewerkers van het chemiebedrijf Tiofine onwel geraakt na een chloorontsnapping. De arbeidsinspectie hield daarna, samen met de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) een inspectieronde waarbij vooral gelet werd op de beveiliging van chemische bedrijven in de Rijnmond.