'Prinselijke' communie onderzocht

HILVERSUM, 3 JUNI. Bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) keurt het goed dat protestantse leden van het koninklijk huis afgelopen zaterdag bij het kerkelijk huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek ter communie zijn gegaan.

Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Interview, uitgevoerd in opdracht van de actualiteitenrubriek Nova.

Zeven procent van de Nederlandse bevolking keurt het af dat onder meer prinses Margriet en prinses Juliana tijdens de dienst de hostie in ontvangst namen. De rest maakt het niet uit (44 procent) of heeft geen mening (4 procent).

Zowel van katholieke als van protestantse zijde is de afgelopen dagen forse kritiek geuit op de gezamenlijke communie. Ruim de helft van de Nederlandse bevolking (55 procent) keurt de reactie van de kerkleiding af. Dit percentage is hoger onder katholieken (62 procent).

De kritiek op de dienstdoende dominee Ter Linden en pater Oostvogel heeft volgens de ondervraagden vooral het imago van de katholieke kerk geschaad (39 procent).

Negen procent is van mening dat het imago van het koninklijk huis is aangetast.

De opvattingen van de 'doorsnee Nederlander' en de katholieke en protestantse ondervraagden ontlopen elkaar niet veel.

Volgens 39 procent van de ondervraagden is de affaire schadelijk voor het imago van de katholieke kerk.