Opgejaagde FPÖ slaat om zich heen in Oostenrijk

De FPÖ in Oostenrijk wordt achtervolgd door schandalen. De partij reageert met wilde beschuldigingen aan het adres van anderen.

WENEN, 3 JUNI. Wilde taferelen spelen zich af in het Oostenrijkse parlement. Sinds een aantal kamerleden van de extreem-rechtse Freiheitlichen (FPÖ) door justitie wordt gezocht wegens fraude en verduistering van miljoenenbedragen is partijleider Jörg Haider begonnen de vier overige in het parlement vertegenwoordigde partijen uit te schelden of van alle mogelijke misdaden te beschuldigen.

Hoogtepunt van het verbale geweld was Haiders verklaring dat kanselier Viktor Klima en ex-kanselier Franz Vranitzky op de loonlijst van de Russische mafia staan. Haider eist ook een parlementair onderzoek om deze kwesties op te helderen. “Waar is uw man, mevrouw de gravin? Is die vent niet failliet?” riep FPÖ-fractievoorzitter Ewald Stadler herhaaldelijk tijdens een toespraak van de conservatieve Maria Rauch-Kallat. Heide Schmidt van het Liberale Forum werd met staccato-geroep “juf, juf, juf” het spreken onmogelijk gemaakt en de Groene Madeleine Petrovic werd met “En met wie ga jij naar bed?” onderbroken.

De consternatie in de kamer is groot en de vier door de FPÖ aangevallen partijen besloten de Freiheitlichen te negeren. Toen de FPÖ de beschuldigingen over de verbindingen tussen leden van de regering en de Russische mafia herhaalde, pakten de kamerleden een krant. FPÖ-man Stadler kon zijn woede niet meer bedwingen: “U ontkent de beschuldigingen niet eens meer!” brulde hij in het microfoon. Niemand reageerde. Ook Haider sprak tegen afgewende gezichten. “Wij hoeven toch zeker niet op elke onzin te reageren”, zei een kamerlid na afloop.

Intussen neemt het schandaal over het voortvluchtige FPÖ-kamerlid van de deelstaat Niederösterreich, Peter Rosenstingl, steeds grotere vormen aan. Ondanks alle ontkenningen van Haider blijkt 'beleggingsadviseur' Rosenstingl diep in de partijkas te hebben gegrepen. Zowel de partij als de aan haar gelieerde industriëlenvereniging en woningcorporaties zitten voor miljoenen in de schulden. Rosenstingl gebruikte de aan hem toevertrouwde gelden om te speculeren of om ze naar eigen rekeningen door te schuiven.

Verder is intussen duidelijk dat Rosenstingl niet het enige zwarte schaap binnen de partij is. De immuniteit van twee andere FPÖ-parlementariërs is vrijdag opgeheven en het ziet er naar uit dat er meer zullen volgen. Een van de door justitie gezochte mannen is de chef van de FPÖ-Niederösterreich, Bernhard Gratzer. Gratzer bleek grote bedragen aan “provisie” van Rosenstingl te hebben ontvangen. Hij is al zijn functies in de partij kwijt en is gisteren na terugkeer van een vakantie op Mauritius op het vliegveld gearresteerd.

Dat de FPÖ partijsubsidies - die uit belastinggelden worden betaald - gebruikt heeft om te speculeren en dat een aantal functionarissen investeerders heeft bedrogen wordt in de media breed uitgemeten, gelardeerd met oude citaten van Haider en andere FPÖ-ers over het bedrog van de regeringspartijen tegenover “eerlijke, hard werkende” Oostenrijkers.

Voor het eerst sinds jaren is de FPÖ in de opiniepeilingen onder de twintig procent gezakt. “En het kan nog meer worden!” schreef Doris Knecht met onverhulde blijdschap in het weekblad Falter. Maar er wordt ook gewaarschuwd dat Haider nog niet is verslagen en wel vaker een crisis op wonderbaarlijke manier heeft overleefd.

    • Karin Jusek