Moordenaars Cools in Tunis veroordeeld

BRUSSEL, 3 JUNI. In Tunis zijn gisteren twee huurmoordenaars veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens de moord op de Belgische socialistische politicus André Cools in 1991. Ze kregen daarbij bovendien ieder vijf jaar celstraf wegens het neerschieten van Cools vriendin Marie-Hélène Joiret.

Het proces in Tunis heeft geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd die duidelijkheid zouden kunnen brengen over de achtergrond van de moord op Cools. De vroegere Belgische vice-premier werd vermoord in zijn woonplaats Luik, waar hij lange tijd oppermachtig was binnen de socialistische partij. De Tunesische huurmoordernaars zijn op Sicilië gerecruteerd door in Luik actieve Italianen. Zelf hebben ze als verdediging aangevoerd dat ze naar België werden overgebracht om drugs te vervoeren. Eenmaal in Luik zouden ze gedwongen zijn tot de moord op Cools. Maar de Tunesische rechter was er gisteren van overtuigd dat de 33-jarige Abdelmajid Ben Lami en de 25-jarige Abdeljelil Ben Brahim wisten dat zij een moord moesten plegen toen zij zich van Sicilië naar Luik lieten brengen. Het tweetal kreeg gelijke straffen, hoewel Abdelmajid alleen geschoten heeft en Abdeljelils aandeel aan de moord beperkt was tot het op de uitkijk staan.

De Tunesiërs hebben verschillende personen aangewezen die bij de moord betrokken zouden zijn. Daartoe behoort de Italiaan Luigi Iachino Contrino, die hen na afloop op Sicilië het bloedgeld van ongeveer tienduizend gulden betaalde, Domenico Castellino, die hen per auto uit Luik terug naar Italië reed en Pino di Mauro, de ex-chauffeur van de voormalige socialistische minister Alain Van der Biest. Alle personen die verdacht worden een rol bij de moord te hebben gespeeld zijn na arrestatie in België uiteindelijk weer vrijgelaten.

In het najaar van 1996 werd de politicus Van der Biest zelf gearresteerd omdat hij volgens een getuige opdracht zou hebben gegeven om Cools te vermoorden. Van der Biest ontkende echter bij hoog en bij laag ook maar iets met de moord te maken te hebben en werd na vier maanden voorarrest weer vrijgelaten. Sindsdien zit het onderzoek naar de moord op Cools in het slop. Van tijd tot tijd wordt België opgeschrikt door een nieuwe theorie over de achtergrond van de moord, maar geen enkele daarvan heeft geleid tot opheldering van de zaak.