KPN neemt belang in Hongaars PanTel

KPN Telecom heeft van de alliantie Unisource (KPN, Swiss Telecom en het Zweedse Telia) een belang van 49 procent overgenomen in de nieuwe Hongaarse aanbieder PanTel. Dit telecombedrijf concurreert in Hongarije met de dominante nationale aanbieder.

Behalve via PanTel is KPN op de Hongaarse markt actief via een deelneming in de mobiele aanbieder Pannon GSM. De overname past in de expansiestrategie van KPN in Centraal en Oost-Europa. Naast KPN zijn aandeelhouders van PanTel de Hongaarse spoorwegmaatschappij Máv (25,1 procent), olie- en gasmaatschappij Mol (20,9 procent) en het computerbedrijf Számítátechnikai (5 procent).

PanTel wil in Hongarije een volledig digitaal telefoonnetwerk aanleggen dat eerst alle 19 provinciehoofdsteden zal verbinden en per eind 1999 het hele land moet dekken.

Met de aanleg is een bedrag gemoeid van 100 miljoen dollar.