Jeltsin smeekt tycoons meer te investeren

MOSKOU, 3 JUNI. Met opgeheven vinger heeft president Jeltsin de tien topmannen van het Russische zakenleven gisteren in het Kremlin opgeroepen meer geld in eigen land te investeren. De show van de bozige president was bedoeld als duwtje in de rug voor Ruslands financiële markten die zich na een week van paniek en crisismanagement beginnen te herstellen.

De Moskouse aandelenkoersen herwonnen gisteren twaalf procent terrein (na de daling in mei van veertig procent) in reactie op de aankondiging dat er buitenlandse overbruggingskredieten in aantocht zijn. Vanmorgen kwam daar nog eens een stijging van 9,1 procent overheen.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo voeren de ministers van Financien van de G7 van industrielanden vandaag telefonisch overleg over een noodpakket voorRusland. De Verenigde Staten lieten weten “additionele financiële hulp zeker te ondersteunen”, mocht daaraan behoefte zijn.

De regering-Kirijenko kondigde aan dat het dieptepunt van de crisis voorbij is, al voelt “de patiënt Rusland” zich nog onwel. In het Kremlin hamerde president Jeltsin voor de zoveelste keer op de beroerde belastingdiscipline. Naast eerder aangekondigde draconische maatregelen (confiscatie van bedrijven) dreigde hij wanbetalers nu ook met ontslag en rechtsvervolging. Ook in de ontmoeting met de tien zogeheten “olichargen” van Rusland toonde Jeltsin zich een ontevreden bovenmeester. “De staat verkeert in moeilijkheden”, zei hij. “De economie kraakt in haar voegen. Buitenlandse investeerders stappen op.”

Volgens de aanwezige captains of industry, vandaag geciteerd in de Kommersant Daily, veegde Jeltsin hun in het geheel niet de mantel uit, zoals de gefilmde beginsessie deed vermoeden. “De boodschap van de president was: laten we de rijen sluiten in tijden van crisis”, zei mediatycoon Vladimir Goesinski van het Most-concern.

Volgens topbankier Aleksandr Smolenski van SBS-Agro vroeg de president niet om geldelijke steun maar om suggesties. De machtige Vladimir Potanin (Uneximbank): “De president heeft veel van deze ontmoeting opgestoken. Het grootste deel van het gesprek heeft hij energiek en aandachtig zitten luisteren.”

Beleggers durfden vanmorgen in Moskou weer aandelen te kopen nu de grootste zeven industrielanden, verenigd in de G-7, werken aan plannen zonodig met miljardenkredieten de Russische economie te ondersteunen. Bovendien kreeg de aandelenhandel enige steun van de obligatiemarkt. Daar liep het rendement op schuldbewijzen met een looptijd van drie maanden terug tot minder dan 70 procent.