Intel bedreigd door antitrustzaak, uitstel

NEW YORK, 3 JUNI. Intel hangt een antitrustzaak boven het hoofd, de koers daalt al sinds februari van dit jaar en eind vorige week kondigde het bedrijf uitstel van zijn Merced-chip aan.

Volgens bronnen bij de Federal Trade Commission (FTC) zou William Baer, de aanklager binnen de FTC, gisteren een advies tot rechtsvervolging wegens misbruik van monopoliepositie hebben gegeven. Het zou betekenen dat de halfgeleidersgigant uit Santa Clara begin volgende week al een rechtszaak kan verwachten.

De halfgeleiders van Intel zijn aanwezig op 85 tot 90 procent van alle pc's in de wereld. Het aandeel is al jaren een favoriet bij beleggers en Intel heeft met zijn merknaam bekendheid weten te krijgen onder particulieren. Toch verliest het bedrijf terrein op zijn markten en zijn er onzekerheden.

De Azië-crisis, voorspellingen over een lagere groeistijging van pc's en toenemende concurrentie zijn factoren die analisten en beleggers in de gaten houden. Ook hebben topmensen binnen het bedrijf sinds oktober vijftien keer zoveel Intel-aandelen verkocht als in de zes maanden daarvoor. Dat wordt door beleggers hoog opgenomen.

Nu Intel ook nog een mogelijke rechtszaak wegens misbruik van zijn monopolie wacht en het zelf de introductie van een volgende generatie chips heeft uitgesteld, is de vraag hoe kwetsbaar de gigant is. Merced is de werknaam voor een generatie chips die over iets meer dan een jaar had moeten uitkomen. Intel heeft de introductie met ten minste zes maanden uitgesteld tot halverwege het jaar 2000. De Merced is bedoeld als een even grote sprong voorwaarts als de Pentium enkele jaren geleden was.