Hingis zet Williams op haar nummer

PARIJS, 3 JUNI. Met een dodelijke glimlach constateerde Martina Hingis dat ze moeilijk kon spreken van rivaliteit als haar concurrenten tegen een achterstand van ruim 3.000 punten aankijken. De Amerikaanse tennisster Venus Williams had zich opgeworpen als de belangrijkste uitdager van de wereldranglijstaanvoerder. Maar na haar pijnlijke nederlaag in de kwartfinales op Roland Garros weet de oudste van de Afro-Amerikaanse zusjes dat ze Hingis nog lang niet kan bedreigen.

De 17-jarige Zwitserse geldt nu als de grootste kanshebber om Iva Majoli op te volgen als winnares van de Open Franse kampioenschappen. De Kroatische kampioene van 1997 verloor gisteren in drie sets (6-1, 5-7 en 6-3) van Lindsay Davenport. De als tweede geplaatste Amerikaanse speelt morgen in de halve finales tegen Arantxa Sanchez-Vicario, die alleen in de tweede set problemen kende tegen het Zwitserse talent Patty Schnyder: 6-2, 6-7 en 6-0.

Hingis hoefde in twee sets (6-3 en 6-4) niet eens haar topvorm te etaleren om Venus Williams op haar beperkingen te wijzen. De nummer 7 van de WTA-ranking mist op gravel vooralsnog het geduld en de vastheid om optimaal rendement te halen uit haar verwoestende groundstrokes. Te vaak etaleerde Williams een schrijnend gebrek aan controle in haar slagen. Bij het serveren vloog het racket een keer uit haar hand en met wilde afzwaaiers gunde ze de onverstoorbare Hingis een reeks aan gratis punten.

Even chaotisch als haar spel was de analyse van Williams op haar uitschakeling in Parijs. Of ze nog steeds denkt dat ze Hingis al dit jaar van de eerste plaats op de wereldranglijst zal verdrijven? Williams, welhaast in trance: “Ik moet wat serieuzer worden. Het is waarschijnlijk voor mijn eigen bestwil dat ik heb verloren, zodat ik op mijn fouten word gewezen. Nu kan ik tegen mezelf zeggen: 'Venus, je bent er nog niet.' Maar ik heb alle tijd van de wereld.” Na de beladen confrontatie met Venus Williams treft Hingis in de halve finales Monica Seles, die in een taai gevecht met Jana Novotna afrekende. De 29-jarige Tsjechische verspeelde een 6-4 en 3-1 voorsprong en ging met 6-4 en 6-3 ten onder.