Habibie: verkiezingen later in Indonesië

JAKARTA, 3 JUNI. De Indonesische president Habibie heeft voor het eerst in het openbaar gezegd dat hij pas eind volgend jaar presidentsverkiezingen wil houden. Tegenover het Amerikaanse televisiestation CNN verklaarde hij vanochtend dat hij zeker tot eind volgend jaar zal aanblijven.

Net zoals hij vorige week tijdens een onderhoud met de ambassadeurs van de zeven belangrijkste industrielanden meedeelde, zei Habibie te verwachten dat nieuwe presidentsverkiezingen pas eind volgend jaar gehouden kunnen worden. Habibie heeft naar buiten toe tot nu toe steeds verklaard dat verkiezingen “zo spoedig mogelijk” of op een termijn van “zes maanden tot een jaar” zouden worden georganiseerd.

De president zei verder op de vraag of hijzelf kandidaat wil zijn voor de komende verkiezingen, dat hij zich richt op het gezondmaken van de Indonesische economie en op het invoeren van democratische hervormingen. In een ander interview met The New York Times vergeleek Habibie zich onder meer met de Russische president Boris Jeltsin.

Intussen dreigen ernstige voedseltekorten te ontstaan in Indonesie als gevolg van droogte en geldgebrek bij het staatsdistributiebedrijf BULOG. Vergeleken met vorig jaar heeft de Indonesische overheid de eerste vijf maanden van dit jaar slechts een fractie aan rijst kunnen aankopen voor de binnenlandse voedseldistributie. Volgens het staatsagentschap voor logistiek (BULOG) is er nog voor drie maanden rijst in voorraad.

BULOG-voorzitter Beddu Amman zei vanochtend in de Jakarta Post dat de rijstaankoop dit voorjaar vergeleken met vorig jaar terugvalt van 1,55 miljoen ton tot ruim 96 ton - een teruggang van maar liefst 94 procent. Dat zou vooral te maken hebben met de misoogst als gevolg van droogte. Boeren houden hun oogst achter, rekening houdend met hogere prijzen als gevolg van schaarste.

Voor het hele jaar verwacht het agentschap een rijstoogst van 250.000 ton, een dieptepunt dat de laatste twintig jaar nog niet bereikt is. Volgens Amman zal Indonesië dit jaar in dat geval 3,1 miljoen ton rijst moeten invoeren uit omliggende landen. Waarnemers verwachten dat Indonesië, gezien de ernstige financiële crisis waarmee het kampt, rijstimport niet kan betalen en zij houden rekening met voedseltekorten.

Studenten gingen vandaag voor het eerst sinds het aftreden van Soeharto op 21 mei in grote aantallen de straat op. Per bus lieten ruim duizend studenten zich vervoeren naar het parlementsgebouw in het centrum van Jakarta waar zij riepen om het aftreden van Habibie, die zij als een “lakei” van Soeharto beschouwen. Habibie zei overigens tegen de New York Times dat Soeharto hem sinds de avond voor diens aftreden niet meer heeft willen spreken.

De studenten eisen verder dat de rijkdommen die de familie Soeharto en nauw verbonden zakenlieden hebben vergaard, moeten worden geconfisqueeerd.

Chef-staf en minister van Defensie, generaal Wiranto verklaarde vandaag dat de natie Soeharto moet vergeven, omdat hij gezorgd voor de economische groei van de afgelopen decennia en het land van chaos gered heeft door af te treden. “De laatste tijd worden beschuldigingen tegen de vorige president en diens familie overdreven en in sommige gevallen zijn deze geluiden buiten proporties. De strijdkrachten zullen de noodzakelijke stappen nemen om daar een eind aan te maken,” aldus Wiranto, die enige jaren de persoonlijk adjudant was van Soeharto.

De generaal kondigde gisteren verder aan dat 18 politiemensen, van wie de hoogste in rang een luitenant-kolonel is, zich komende zaterdag moeten verantwoorden voor de krijgsraad voor het doodschieten van vier studenten bij de prestigieuze Trisakti universiteit op 12 mei. In Indonesië is de politie onderdeel van het leger. Het incident dat de aanleiding vormde voor grootscheepse plunderingen in Jakarta is door vraagtekens omgeven.

Zo wordt nu officieel uitgegaan van vier dodelijke slachtoffers, terwijl het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken daags na de gebeurtenissen volgens diplomatieke bron meedeelde dat zeker elf studenten aan schot-wonden waren overleden. Ook is niet duidelijk wie opdracht heeft gegeven tot de schietpartij. Speculaties willen dat Soeharto's schoonzoon, generaal Prabowo Subianto, betrokken was bij het incident. Prabowo was tot voor kort commandant van de strategische reservetroepen (KOSTRAD). Vorige week werd hij overgeplaatst.

    • Frank Vermeulen