Grote Servische actie in Kosovo; Stroom vluchtelingen naar Albanië

PRIŠTINA, 3 JUNI. Het westen van Kosovo wordt door de Serviërs 'etnisch gezuiverd' op een wijze die sterk doet denken aan de oorlog in Bosnië. De Servische politie en speciale eenheden voeren daar een grote militaire actie uit. Dat melden inwoners van Kosovo die naar Noord-Albanië zijn gevlucht.

De Servische autoriteiten hebben het gebied volledig van de buitenwereld afgesloten. Het is noch voor waarnemers, noch voor hulporganisaties, noch voor journalisten toegankelijk.

Volgens Servische bronnen hebben de militaire eenheden en de politie gisteren een vijfdaagse operatie voltooid tegen “terroristen” in het gebied. “Decani en Crnobreg zijn vrij van terroristen”, zo werd gezegd. De operatie zou nu worden uitgebreid naar het nabijgelegen dorp Glodjane.

Uit uitlatingen van vluchtelingen die er, na een voettocht van twee dagen, in zijn geslaagd het noorden van Albanië te bereiken, valt af te leiden dat het beleid van etnische zuivering dat de Serviërs in het westen van Kosovo uitvoeren in grote mate overeenkomt met dat in de Bosnische oorlog. Dorpen worden met zware artillerie bestookt om de inwoners te verdrijven. Daarna worden de huizen systematisch in brand gestoken om te verhinderen dat de vluchtelingen terugkeren. Om de etnische zuivering te verhullen worden de vluchtelingen vervolgens publiekelijk opgeroepen naar hun dorpen terug te keren, maar die bestaan dan niet meer.

De Serviërs meldden gisteren dat een van hun officieren gisteren is gedood door een sluipschutter. De afgelopen dagen zijn volgens hulporganisaties 1.600 Albanezen - volgens de Albanese regering waren het er zelfs vijfduizend - vanuit Kosovo naar het noorden van Albanië gevlucht. Maar de internationale hulporganisaties missen nog duizenden andere vluchtelingen.

Niet bekend

Hoeveel slachtoffers het Servische offensief onder de Albanese bevolking tot dusver heeft gemaakt, is nog onduidelijk. Gisteren werd gezegd dat er sinds zondag 39 doden zijn gevallen, onder wie een aantal vrouwen en kinderen, maar dat aantal is waarschijnlijk te laag. De Servische autoriteiten zeggen dat het bij de slachtoffers om “terroristen” gaat.

Volgens ooggetuigen is de stad Decani, waar twintigduizend mensen woonden, een dode stad zonder enig teken van leven, waar dood vee langs de kant van de weg ligt. Zeker tien dorpen ten westen van Decani vormen het belangrijkste doelwit van de Servische acties van de afgelopen dagen.

Zes politieke partijen van de Albanezen van Kosovo beschuldigden de Serviërs er gisteren van in Kosovo “een nieuw Bosnië” aan te richten.

De Albanese premier, Fatos Nano, suggereerde gisteren dat het geweld in Kosovo Tirana tot een koerswijziging kan brengen. De Albanese regering heeft zich tot nu toe verre gehouden van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK), een guerrillabeweging van de Albanezen in Kosovo. Maar gisteren liet Nano doorschemeren dat men in Tirana anders gaat denken over het gewapende verzet van de Albanezen in Kosovo. “In Kosovo hebben mensen de wapens opgenomen in zelfverdediging. Hun organisatie in structuren is een realiteit die niet kan worden genegeerd”, aldus premier Nano. (Reuters, AP, AFP)