Gouden Gids stopt bijdrage; Toneelprijs voor De Trust

AMSTERDAM, 3 JUNI De Gouden Gids Publieksprijs 1998 is toegekend aan Toneelgroep De Trust voor de enscenering van Shakespeares Hamlet door artistiek leider Theu Boermans. Boermans ontving de prijs ter waarde van 100.000 gulden gisteravond in Amsterdam uit handen van actrice Ingeborg Elzevier, die de prijs vorig jaar won met de solo Amanda.

Nog drie andere voorstellingen waren voor de prijs genomineerd: De Wereldverbeteraar door De Paardenkathedraal in de regie van Dirk Tanghe, De Kus van de Spinvrouw door Het Zuidelijk Toneel in de regie van Dora van der Groen en De Bezoeker door Impresariaat Wim Visser in de regie van Peter Oosthoek.

De door een publieke jury van 50.000 theaterbezoekers uitverkoren voorstelling Hamlet werd na de première eind vorig jaar ook door de pers lovend ontvangen. Acteur Jacob Derwig is genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn vertolking van de titelheld. Hij speelde Hamlet als een een gewone burgerjongen die door zijn ouders wordt bedrogen en moeite heeft tot dat inzicht te geraken. Hamlet zal ook te zien zijn op het jaarlijkse Theaterfestival dat in september in Amsterdam en Gent wordt gehouden.

Regisseur Theu Boermans zei het aan de prijs verbonden geld te zullen aanwenden voor de uitbreiding van De Trust. Tweederde van de jonge spelers in Hamlet werkte volgens hem onbetaald.

Na de prijsuitreiking werd bekend dat de Gouden Gids stopt met sponsoring van de prijs. Het bedrijf vindt dat het ruim voldoende aan haar verplichtingen heeft voldaan door de prijs een jaar langer te sponsoren dan in eerste instantie was afgesproken. Bovendien vindt de Gouden Gids het sponsoren van een toneelprijs niet bij haar imago passen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is “de gemiddelde gebruiker van de Gouden Gids niet geïnteresseerd in toneel.” De Gids hoopt wel dat het systeem van publieke stemming intact blijft en dat de verkiezing zich in de toekomst zo breed mogelijk oriënteert.

De AVRO, die tot nu toe steeds een programma samenstelde rondom de prijstoekenning, heeft na afloop van de uitreiking bij hoofde van directeur Kees van Twist toegezegd het voortbestaan van de prijs te garanderen. Hij zegt in gesprek te zijn met andere geïnteresseerde partijen zoals de VNT (Vereniging van Nederlandse Theatergezelschappen) en de VSCD (de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties).

De laatste organisatie onderhandelt met de AVRO over een eventueel gezamelijk uitreiken van de Gouden Gids Publieksprijs en de overige prijzen voor toneel, dans en jeugdtheater.