Fusie hotelketen Krasnapolsky met Golden Tulip

AMSTERDAM, 3 JUNI. De hotelketens Krasnapolsky en Golden Tulip gaan fuseren. In de praktijk zal het beursgenoteerde Krasnapolsky het veel grotere Golden Tulip overnemen voor een bedrag van ongeveer 320 miljoen gulden. Dit hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. De nieuwe combinatie heeft 39 hotels en vier restaurants, voornamelijk in Nederland.

Krasnapolsky is vooral bekend van het Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam en heeft verder onder meer hotels in Den Haag ('t Goude Hooft), Utrecht (Holiday Inn) en in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Het bedrijf is voortgekomen uit het Nieuwe Poolse Koffijhuis, dat in 1866 werd opgericht door de Poolse kleermaker Adolf Wilhelm Krasnapolsky. Belangrijkste aandeelhouder is bierbrouwer Heineken met een belang van 22,7 procent.

Golden Tulip was tot 1990 onderdeel van luchtvaartmaatschappij KLM en is nu voor 90 procent eigendom van de familie Bosch. De resterende aandelen zijn in handen van een participatiemaatschappij van ABN Amro. De KLM verkocht de keten nadat de overname van de Hilton-hotels werd verhinderd door de raad van commissarissen van KLM.

In een toelichting vanochtend zei bestuursvoorzitter W.J.M. van den Dijssel van Krasnapolsky dat de twee ketens met de fusie hun positie op de Nederlandse thuismarkt willen versterken, vooral in de Randstad. Vanuit die versterkte basis verwacht de combinatie sneller te kunnen groeien in het buitenland. De ketens hebben bijvoorbeeld bouwplannen in Israel en op Cuba.

President-directeur H. Lodder van Golden Tulip zei vanochtend dat Krasnapolsky en Golden Tulip beide “heel gezonde bedrijven zijn die gemakkelijk op hun eigen merites zouden kunnen doorgroeien”. Maar de combinatie, zei hij, biedt nog veel meer mogelijkheden, vooral als “je elkaar zo goed kent als wij elkaar kennen en je zo duidelijk allebei een Nederlands bedrijf bent met een Nederlandse cultuur”.

Krasnapolsky betaalt de overname met de uitgifte van 1,66 miljoen nieuwe aandelen en een lening van 155 miljoen gulden, die eind dit jaar ook zal worden omgezet in aandelen.

Krasnapolsky behaalde afgelopen jaar een nettowinst van 8 miljoen gulden op een omzet van 87 miljoen gulden. Golden Tulip behaalde een winst voor belasting van 26 miljoen gulden op een omzet van 202 miljoen gulden. Bij de combinatie werken 1.900 medewerkers. De directie zegt dat de fusie geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid.

De koers van het aandeel Krasnapolsky reageerde vanochtend positief op het nieuws. De koers steeg met meer dan 10 procent.