Fortis en ABN Amro mogen beide bieden op G-Bank

BRUSSEL / ROTTERDAM, 3 JUNI. De Belgische Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) heeft gisteren na een dag vergaderen besloten dat de biedingen van ABN Amro en de Nederlands-Belgische groep Fortis op de Generale Bank allebei worden toegelaten. Het is nu aan de aandeelhouders van de Belgische bank om te beslissen wie de nieuwe eigenaar wordt.

Tevens onderzoekt de toezichthoudende commissie of Fortis de overnameregels in België heeft geschonden. De adviseur van de bankverzekeraar, J.P. Morgan, heeft de afgelopen dagen aandeelhouders van de Generale Bank benaderd met (indirect) een betere prijs dan het huidige bod. In een 'modelbrief' kan de belegger zijn aandelen aan Fortis toezeggen, op voorwaarde dat het bod naar het niveau van dat van ABN Amro wordt opgetrokken.

ABN Amro acht de brief van Fortis op drijfzand gebaseerd. “Het is wanhoopspolitiek. De toezegging is niet bindend en dus waardeloos. Wij staan te popelen om met ons bod naar de markt te gaan, maar Fortis probeert voor de biedingsperiode al de vrije markt te bewerken.” Fortis wilde vanochtend niet ingaan op de brief van haar adviseur. In de Belgische pers ontkende het concern gisteren dat via de brief impliciet een hoger bod wordt gedaan.

Het Salomons-oordeel van de CBF - beide biedingen toelaten - kwam gisteren voor sommige partijen als een verrassing. Eerder was uitgelekt dat de juridische staf van de toezichthouder alleen het hoogste bod, dat van ABN Amro, zou hebben aanbevolen. De zeven bestuursleden oordeelden echter dat de biedingen van verschillende aard zijn en daarom gelijktijdig kunnen lopen. Overigens hadden zowel ABN Amro als Fortis vandaag nog geen officieel oordeel van de CBF ontvangen.

Afgelopen vrijdag kwam de raad van bestuur van de Generale Bank tot een verdeeld advies over de twee aanbiedingen. De directie is voor het bod van ABN Amro (24,5 miljard gulden), terwijl de commissarissen binnen de raad in meerderheid het bod van Fortis (22 miljard) steunen.

Het bod van ABN Amro is weliswaar hoger, maar biedt minder zekerheid omdat de bank er formeel nog van kan afzien als ze niet 60 procent van de aandelen haalt. Een woordvoerder stelt nu dat de bank genoegen neemt met 50 procent plus één aandeel. “We hebben nooit gezegd dat we bij minder dan 60 procent het bod niet gestand zullen doen. Ook bij een kleine meerderheid ben je in staat de bestuurders te benoemen en daar gaat het ons om.”

De formele biedingsperiode zal op zijn vroegst op 10 juni beginnen. Het precieze tijdstip hangt af van goedkeuring van de prospectussen van Fortis en ABN Amro, met informatie voor beleggers over de bedoeling van de geplande overname. Als ABN Amro of Fortis hun bod nog verbeteren voor 10 juni, dan zal de Commissie opnieuw bijeenkomen en kan ze bepalen dat slechts één bod wordt toegelaten.

De koers van de aandelen Fortis AG zakte vanochtend met 100 frank naar 10.550 frank. Fortis biedt 7 aandelen Fortis AG voor 3 aandelen Generale. Het verschil tussen het bod van Fortis en het bod van ABN Amro (19 eigen aandelen plus 9000 frank voor elk Generale-aandeel) liep vanochtend op van 9 naar 10 procent in het voordeel van ABN Amro. Het is voor Fortis duurder geworden ABN Amro te overbieden, omdat ABN Amro haar bod sinds vrijdagavond in feite heeft gegarandeerd op 27.095 frank per aandeel Generale. Overbieden met de wettelijk verplichte 5 procent kost Fortis op basis van de koers van vanmorgen ruim 2800 frank.