Euro

Voor het eerst sinds de Eerste Wereldoorlog zijn de Europeanen de Amerikanen de baas. Met de invoering van de euro ontstaat een munteenheid van 290 miljoen consumenten, de grootste handelsunie ter wereld. Het aandeel van Europa in de wereldhandel bedraagt met 18,6 procent twee procent meer dan het Amerikaanse aandeel en ruim tien procent meer dan het Japanse. Het Europese elftal is goed voor 20 procent van de bruto wereldproductie.

Dat betekent, schrijft het Duitse maandblad Euro, dat de Verenigde Staten en de dollar een minder dominante rol in de wereldeconomie zullen gaan spelen. De euro-landen zijn bijvoorbeeld 's werelds grootste olieverbruikers. Als ze de olie in euro's gaan betalen is de dollar een van zijn belangrijkste functies kwijt. Ook het bedrijfsleven in Zuid-Amerika, Afrika en Azië zit volgens het blad met smart te wachten op het moment dat het niet meer uitsluitend afhankelijk is van de dollar.

Alles hangt af van de stabiliteit van de nieuwe munt. In ieder geval hebben Sony en Nissan al aangekondigd in Europa te willen gaan werken met de euro. Dat is een belangrijk signaal omdat de Japanners de grootste buitenlandse investeerders in Europa zijn. Tot dusverre rekende het Japanse bedrijfsleven ook binnen Europa in dollars, omdat dit goedkoper is dan het omrekenen in elf munteenheden. Nu de euro die functie overneemt blijft die besparing in Europa. Het gaat volgens het blad om 65 miljard dollar per jaar. In die zin is de Europese munteenheid meer waard dan de som der delen. Daimler bijvoorbeeld rekent op een besparing van 55 miljoen dollar per jaar. Aanvankelijk zal dat geld nodig zijn ter compensatie van de omschakelingskosten, maar na een jaar of vier zal het vrijkomen voor investeringen, denkt het blad.

Na de invoering van de euro zullen minstens 500 miljard dollar naar Europa stromen volgens Amerikaanse schattingen. De Duitsers rekenen op een zondvloed van 600 tot 800 miljard dollar. Dat is zo'n vijftien procent van het wereldbestand aan vermogens en deviezen. Veel centrale banken zullen de dollarreserves die ze gebruiken voor de verdediging van de eigen munteenheid voor een deel vervangen door euro's. De euro krijgt daarmee een functie die de mark en de yen nooit hebben kunnen vervullen. Daar komt nog bij dat er voor het eerst sinds eeuwen goede handelsbetrekkingen zijn met de buurlanden in Midden- en Oost-Europa.

Het maandblad Euro is verkrijgbaar in de kiosk

    • Herman Frijlink