DUBBELSPIES VAN MELOEN

Watermeloen is die heerlijk dorstlessende vrucht waar je alleen aan denkt bij warm weer. Veel sap, niet te zoet en bovendien zo verfrissend om te zien als hij aangesneden is. Het rode vruchtvlees is doorspekt met decoratieve zwarte pitten waar schilders en aquarellisten graag hun penseel aan wijden maar die een simpele ziel aan tafel wel eens tot wanhoop brengen.

Maar nu, o wonder der veredeling, is er pitloze watermeloen. Dat is meer bij wijze van spreken dan dat ze daadwerkelijk pitloos zijn. Waar het op neerkomt is dat de watermeloen piepkleine blanke pitjes heeft, zo klein dat ze nauwelijks opvallen en zo onnozel dat ze rustig kunnen blijven zitten - je merkt niet dat je ze tussen de kiezen krijgt. Dat maakt het eten van watermeloen een stuk aantrekkelijker.

Aardig om te doen als er buiten wordt gegeten, is een spies te serveren met twee soorten ijskoude meloenblokjes, die besprenkeld worden met Curaçao Triple Sec, een likeur van de schil van pomerans. Een mooie combinatie qua smaak en kleur zijn blokjes watermeloen en suikermeloen. Is er geen lindegroene suikermeloen verkrijgbaar, kies dan een andere goed rijpe meloensoort.

Bereiding: Snijd de suikermeloen overlangs doormidden. Snijd de helft van de suikermeloen in smalle wiggen en verwijder de zaadjes. Snijd het stuk watermeloen eveneens in smalle wiggen. Snijd het vruchtvlees van de meloen los van de schil en snijd het vervolgens in decoratieve driehoekjes of gewone blokjes. Rijg per persoon circa 8 driehoekjes meloen om en om aan lange metalen spiesen. Leg de spiesen op een ruime platte schaal. Sprenkel er per spies 1 eetlepel Curacao triple sec overheen en laat dit intrekken. Zet de spiesen met meloen onderin de ijskast tot gebruik. Prik ze vlak voor het serveren in de resterende helft van de suikermeloen (snijkant onder) en breng de meloenspiesen zo aan tafel.

N.B.: In het recept van afgelopen zaterdag 'Tian provencale' zaten enkele onjuistheden. De tomaten dienen overdwars in schijfjes van 1 cm dik te worden gesneden en de aubergines en courgettes in schijfjes van 0,5 cm. De ovenschaal moet 1,5 uur in plaats van 1 uur in het midden van een voorverwarmde oven (150˚ C) staan alvorens de temperatuur te verlagen.

Voor 4 personen:

1/4 watermeloen

1 suikermeloen

Curacao triple sec

    • Florine Boucher