Cambuur keert terug in eredivisie

ROTTERDAM, 3 JUNI. Na een afwezigheid van vier jaar keert Cambuur Leeuwarden terug in de eredivisie. De Friezen wonnen het laatste duel in groep B van de nacompetitie met 2-1 van FC Zwolle. Cambuur mocht zelfs met drie doelpunten verschil verliezen. AZ had zich als kampioen van de eerste divisie al verzekerd van een plaats in de hoogste afdeling. Eredivisionist RKC eindigde als eerste in groep A van de nacompetitie.

Cambuur verzuimde zaterdagavond de promotie al veilig te stellen. Tegen FC Den Bosch bleef de club uit Leeuwarden op 2-2 steken. Tegen FC Zwolle kwam de club van trainer Han Berger gisteren geen moment in de problemen. Van Rijswijk en Van Utrecht maakten de treffers voor de bezoekende club. Zijm scoorde voor Zwolle. Volgens Berger is de promotie van Cambuur naar de eredivisie “de kroon op een stabiele en goede reeks prestaties”.

De succesvolle trainer keert volgend seizoen niet terug in de dug-out van Cambuur. Hij wordt opgevolgd door Gert Kruys, de huidige coach van AGOVV die evenals Berger afkomstig is van FC Utrecht. De kans is groot dat Berger wel betrokken blijft bij het eerste elftal van Cambuur, hoewel hij ook contractbesprekingen heeft gevoerd met een andere Nederlandse club. Volgens voorzitter Sleijfer wil Cambuur een nieuwe functie van algemeen technisch directeur creëren. Berger zou dan verantwoordelijk worden voor het aan- en verkoopbeleid, de scouting en de contractbesprekingen.

Eindhoven en ADO Den Haag hebben de nacompetitie in groep A afgesloten zoals ze waren begonnen. In een kleurloze wedstrijd hielden beide ploegen elkaar gisteravond keurig in evenwicht: 2-2. Den Haag speelde in deze nacompetitie net als vorig jaar geen rol van betekenis. Na vijf gelijke spelen en een nederlaag heeft Den Haag tien punten minder dan RKC. Eindhoven maakte zich vooraf al weinig illusies. De Brabanders eindigden op de tweede plaats, met zeven punten achterstand op RKC.

In Emmen deed RKC gisteren zijn sportieve plicht. De club van trainer Boeve maakte een 3-1 achterstand ongedaan en hield een punt over aan de verre uitreis: 3-3. Erwin Koeman heeft anoniem afscheid genomen van het betaalde voetbal. De 36-jarige Groninger won in zijn laatste profduel met 4-1 bij Den Bosch. Koeman wordt volgend jaar jeugdtrainer bij PSV. FC Groningen, dat na achttien jaar degradeert naar de eerste divisie, nam ook afscheid van doelman Lodewijks (PSV) en spits Bombarda (Willem II).