Californië stopt met tweetalig onderwijs

WASHINGTON, 3 JUNI. De Amerikaanse staat Californië maakt een einde aan het tweetalig onderwijs voor kinderen van immigranten die slecht Engels spreken. Met grote meerderheid hebben de Californische kiezers dat gisteren per referendum besloten.

Leerlingen die niet of slechts gebrekkig Engels spreken, zullen voortaan een stoomcursus Engels van één jaar krijgen, en daarna alle vakken in het Engels moeten volgen. Nu krijgen honderduizenden kinderen in Californië, hoofdzakelijk van Spaanstalige afkomst, de meeste vakken in hun moedertaal, net zolang tot ze voldoende Engels spreken. Volgens critici van dat systeem belet het immigrantenkinderen snel Engels te leren.

Afgaande op de resultaten in zeventig procent van de stembureaus lijkt een voorstel om de rol van de vakbonden in verkiezingscampagnes aan banden te leggen het net niet te halen. De vakbonden hadden volgens het voorstel toestemming van elk van hun leden moeten vragen, voor ze een deel van de contributie kunnen gebruiken om de verkiezingscampagne van een bepaalde kandidaat of partij te steunen. De uitslag wordt gezien als een overwinning voor de Democraten, voor wie de financiële steun van de vakbonden van groot belang is.

Plaatsvervangend gouverneur Gray Davis werd gisteren met overweldigende meerderheid gekozen tot de Democratische kandidaat voor het gouverneurschap van Californië. Hij versloeg twee rivalen die het zonder zijn politieke ervaring moesten stellen, maar die wel allebei - anders dan Davis - beschikten over tientallen miljoenen dollars eigen kapitaal. In november moet Davis het opnemen tegen de Republikeinse procureur-generaal van de staat, Dan Lungren, die in zijn eigen partij geen serieuze rivaal had.

In de stad Oakland werd Jerry Brown, de oud-gouverneur van Californië die drie keer vergeefs een gooi deed naar het presidentschap, gekozen tot burgemeester.