Albada acht zichzelf slachtoffer van chantage

ROTTERDAM, 3 JUNI. De Nederlandse zakenman Eric Albada Jelgersma heeft furieus gereageerd op beschuldigingen dat er op zijn Franse wijnhuis wordt gerommeld met de wijnproductie. “Een onbegrijpelijk agressieve daad”, zegt hij in een verklaring. Na een poging tot chantage - in 1995, heeft hij nota bene zelf de autoriteiten ingelicht en de productiemethoden laten controleren.

Albada, in Nederland bekend als oud-eigenaar van Unigro en grootaandeelhouder van supermarktconcern De Boer Unigro, kocht in 1995 het prestigieuze wijnhuis Château Giscours, dat in grote financiële problemen verkeerde.

Gisteren verscheen in de Franse krant Le Monde een paginagroot artikel over een onderzoek van justitie naar mogelijke fraude bij het château. Eerdere berichten over fraude waren al in 1996 in de openbaarheid gekomen.

Er is eind 1995 inderdaad gerommeld op het château. Albada, die toen nog in Nederland werkte en zelden in Frankrijk was, werd daar op geattendeerd door een man die hem probeerde te chanteren. Als Albada niet bereid was een som geld te betalen, zou die man naar de pers stappen. De Nederlander stapte vervolgens zelf naar de locale autoriteiten. Hij verzocht om een inspectie van zijn château, waar werd ontdekt dat er op 'illegale' wijze wijn werd geproduceerd: door oude planken van wijnvaten toe te voegen aan de in stalen vaten rijpende wijn werd de rijping versneld.

Albada heeft vervolgens de verantwoordelijke manager, Jean-Michel Ferrandez, ontslagen. Ferrandez vertrok naar Libanon. Hij is volgens het verhaal in Le Monde de belangrijkste verdachte in het onderzoek. Albada ontkent in de verklaring dat hij zelf verantwoordelijk is voor de fraude. Na de inspectie door de locale autoriteiten heeft hij volgens de verklaring orde op zaken gesteld en ruim geïnvesteerd in het chaˆteau.