Akzo koopt PPG af met twee fabrieken

ROTTERDAM, 3 JUNI. Om zeker te zijn van inlijving van het Britse verf- en vezelbedrijf Courtaulds is Akzo Nobel bereid twee kleinere lakkenfabrieken van Courtaulds aan het Amerikaanse PPG Industries te verkopen. PPG, 's wereld grootste producent van industriële en autolakken, aasde ook op Courtaulds, maar ziet nu af van een tegenbod.

Het gaat om twee fabrieken van Courtaulds in de VS, die verven voor de bouw en verpakkingen maken. PPG kan ze kopen voor rond 570 miljoen gulden. De betrokken fabrieken dragen volgens Akzo een kleine 9 procent bij aan de omzet van Courtaulds en minder dan 7 procent aan de nettowinst.

Het Nederlands-Zweedse chemieconcern Akzo Nobel maakte in april bekend het Britse Courtaulds te willen kopen, maar half mei werd duidelijk dat PPG met een beter bod zou komen. Afgelopen vrijdag kwamen Akzo en PPG de overdracht van de twee Amerikaanse lakbedrijven van Courtaulds overeen, en is afgesproken dat PPG afziet van een tegenbod.

PPG bleek voor zijn voorgenomen bod op Courtaulds op te trekken met de Amerikaanse investeringsbank Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ). PPG toonde zich geïnteresseerd in de verfdivisies van Courtaulds, DLJ zou de vezel- en chemie-afdelingen overnemen. Uit het bericht dat Courtaulds vanochtend op de Londense beurs verspreidde, blijkt dat de gesprekken tussen PPG en DLJ Merchant Banking inmiddels zijn beëindigd.

Door de koop van Courtaulds zal Akzo Nobel het Britse ICI passeren als grootste verfproducent ter wereld. De overname van Courtaulds, waarvoor Akzo Nobel zo'n 6 miljard gulden biedt, zou de op twee na grootste in de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven zijn. Met Courtaulds stijgt Akzo's omzet - vorig jaar 27 miljard gulden - tot boven 30 miljard gulden.