Akzo blikvanger op hogere beurs

AMSTERDAM, 3 JUNI. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zetten de lichte stijging van gisteren voort. Het Damrak reageerde net als andere Europese beurzen niet op het lagere Wall Street, maar putte daarentegen vertrouwen uit de Westers georiënteerde beurs van Hongkong die vandaag met 2,6 procent steeg. Ook de beurs van Zuid-Korea sloot hoger. De overige Aziatische beurzen sloten lager.

De AEX-index, die de stemming van de hoofdfondsen op het Damrak weergeeft, steeg vanochtend met 5,29 punten naar 1205,74 punten.

Akzo was een van de blikvangers onder de hoofdfondsen in Amsterdam. De overname van het Britse chemiebedrijf Courtaulds door Akzo lijkt dichtbij, nu de Amerikaanse rivaal PPG genegen is af te zien van zijn vijandig bod. Dat bericht kon beleggers behagen, waardoor het Nederlands-Zweedse chemieconcern met 11,20 gulden steeg naar 440,70 gulden.

Ook Heineken was een stijger op de beurs. De koers van de bierbrouwer klom met een gulden naar 76,70 gulden. De koopdrift in aandelen Wolters Kluwer was goed voor een koersstijging van 3,80 op 292,30 gulden.

Technologiefonds ASM Lithography herstelde zich de daling van gisteren. De producent van machines voor de chipindustrie steeg met 1,60 naar 76 gulden. Philips was vanochtend de grootste verliezer. Het nieuws dat Intel heeft besloten de introductie van een nieuwe chip uit te stellen, kwam het elektronicafonds op een verlies te staan van 3,40 op 184,60 gulden.

Op de lokale markt gooide Krasnapolsky hoge ogen. De overname van hotelketen Golden Tulip International voor 322 miljoen gulden viel goed op Beursplein 5. “Het oude ingeslapen Krasnapolsky wordt eindelijk opgestoten in de vaart der volkeren”, zei een commissionair. Het hotelfonds steeg met 12,40 gulden naar 112,90 gulden. Ook automatiseerder CMG sprong er met een stijging van 3,30 op 63,30 gulden uit.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend door de bodem van twee gulden gezakt. Vroeg in de middag was de dollar 1,9988 gulden waard. Op de Europese valutamarkten opende de Amerikaanse munteenheid met 2,0025 gulden ruim een halve cent onder de slotkoers van gisteren. De dollar was gisteravond tijdens de handel in New York al iets teruggezakt.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren lager gesloten.

De teruggang werd toegeschreven aan winstnemingen. De Dow Jones-index daalde met 31,13 punten (0,35 procent) naar 8891,24. Het belangrijkste motief voor de winstnemingen was bezorgdheid over de aanhoudende onrust op de markten in het Verre Oosten en de gevolgen daarvan voor de resultaten van Amerikaanse bedrijven.

TOKIO De effectenbeurzen in Azië lieten vandaag een verdeeld beeld zien.

In Tokio daalde de Nikkei-index met 207,45 punten (1,33 procent) naar 15.347 punten.

De beurs op de Filippijnen sloot voor de negende achtereenvolgende dag lager, deze keer met een daling van 0,9 procent.

De koersindices in Hongkong en Zuid-Korea eindigden de handel met een winst van 2,6 procent. In Taiwan stegen de koersen met 1 procent.