WK hockey: anderhalve ton winst

UTRECHT, 2 JUNI. De WK in Utrecht levert naar verwachting een winst op van anderhalve ton. Dat geld komt terecht bij de KNHB, de nationale hockeybond. Voor de winst is nog geen bestemming omdat de bond er aanvankelijk van uitging dat het evenement, met een begroting van 7,6 miljoen gulden, quitte zou spelen.

De voorzitter van het organisatiecomité, Bob Davidzon, noemde de grootste winst van de WK “de vriendelijke sfeer” die dertien dagen lang in Nieuw Galgenwaard heerste. “Ik ben blij dat zoveel niet-hockeyers konden zien hoe het er in deze sport aan toegaat”, aldus Davidzon.

Juan Angel Calzado, de voorzitter van de internationale hockeyfederatie FIH, prees de organisatie uitbundig. “Ik zou wensen dat ik zelf nog speler was”, zei de Spanjaard. “Het belangrijkste van zo'n toernooi is dat de spelers het naar hun zin hebben en dat was hier zeker het geval.” Calzado zei zich te realiseren dat het voor de landen die in de toekomst de WK's moeten organiseren een zware taak wordt om 'Utrecht 1998' ook maar enigszins te evenaren. “Maar ze hebben hier mooie ideeën kunnen oppikken.”

De eerste gecombineerde WK (mannen en vrouwen) werd een succes, maar krijgt waarschijnlijk voorlopig geen navolging. De FIH wil “het hockey over de wereld spreiden”. Utrecht kreeg beide evenementen omdat de Nederlandse hockeybond dit jaar honderd jaar bestaat. “Het is prachtig zo'n dubbel WK, maar ik waarschuw iedereen dat het een loodzware klus is”, zei Davidzon, die toegaf in het begin van het toernooi een paar slapeloze nachten te hebben gehad. “Dat was toen er die dreiging was van onweer en dat we negen wedstrijden per dag moesten afwerken.”

De actie Push voor Pakistan voor de uitbreiding van het gehandicaptentehuis in Karachi, Dar ul Sukun, heeft tijdens de WK ruim een half miljoen gulden opgeleverd. De hockeybond hoopt dat voor november te kunnen uitbouwen naar een miljoen en heeft de regering gevraagd het bedrag daarna te verdubbelen.