Wijnhuis Albada van rommelen verdacht

ROTTERDAM, 2 JUNI. Het prestigieuze Franse wijnhuis Château Giscours van de Nederlandse zakenman Eric Albada Jelgersma heeft in het verleden mogelijk gerommeld bij de wijnproductie. Onderzoekers zouden in de wijn sporen hebben gevonden van onder meer water, melk en suiker. Ook zouden duurdere wijnen zijn aangelengd met goedkopere wijnen. Dat schrijft de Franse krant Le Monde vanmorgen.

De Franse justitie is een onderzoek begonnen dat voortvloeit uit eerdere verdenkingen in 1995. Justitie heeft gesproken met oud-medewerker Jean-Marie Ferrandez, die in februari 1996 door het wijnhuis is ontslagen. Dat zegt de Franse advocaat Gilles Deboississon van Albada Jelgersma. “Het is een oude zaak. Toen de heer Albada het Château kocht in 1995 trof hij er een aantal medewerkers die de verkeerde beslissingen namen. Dat is toen al recht gezet.”

Ook heeft Ferrandez een vat van de goedkopere Haut-Medoc van het wijnhuis toegevoegd aan de duurdere Margaux, omdat hij vond dat die Haut-Medoc een betere kwaliteit had. De nieuwe beschuldigingen over sporen van water en melk, zijn volgens advocaat Deboississon uit de lucht gegrepen.

De Nederlander Albada Jelgersma, oud-eigenaar van Unigro en grootaandeelhouder en commissaris van supermarktketen De Boer Unigro, nam in 1995 een meerderheidsbelang in het wijnhuis. Hij is in het kader van het onderzoek op 15 mei door de politie ondervraagd over deze zaak.