Travelers in Japanse alliantie

AMSTERDAM, 2 JUNI. Het Amerikaanse financiële conglomeraat Travelers koopt voor een bedrag van 3,2 miljard gulden een belang van 25 procent in het aandelenkapitaal van Nikko Securities, de op twee na grootste effectenmakelaar in Japan.

Travelers kocht vorig jaar het financiële handelshuis Salomon en gaat binnenkort samen met de Amerikaanse bank Citicorp in de grootste fusie aller tijden, ter waarde van 140 miljard gulden. De participatie in Nikko Securities is de grootste buitenlandse investering in de Japanse financiële sector sinds de aankondiging en al gedeeltelijke invoering van een pakket liberaliseringsmaatregelen onder de naam Big Bang.

De participatie van Travelers krijgt de vorm van een belang van 9,5 procent in het Nikko-aandelenkapitaal en een pakket converteerbare obligaties, die in drie jaar kunnen worden omgeruild in aandelen die nog eens een belang van 15,5 procent in Nikko geven.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de overeenkomst steeg de koers van de aandelen Nikko gisteren al. De effectenbeurs van Tokio onderzoekt mogelijke handel met misbruik van voorkennis.

Het vermoeden in de markt dat de Japanse regering een veto zou uitspreken tegen grote buitenlandse belangen is door de transactie gelogenstraft.

“Wij steunen dit, omdat het in overeenstemming is met het hervormingen in het kader van Big Bang en de liberalisering van de financiële markten”, aldus een anonieme topambtenaar van het Japanse ministerie van Financiën vanochtend tegenover de Financial Times. “Wij verwachten meer van dit soort allianties.”

In het kader van Big Bang zijn onder meer de vaste provisies voor effectenorders afgeschaft en kunnen ook algemene banken een rol gaan spelen in handel van effecten en het plaatsen van aandelen en obligaties voor ondernemingen.

Nikko en Travelers zullen een gezamelijke onderneming opzetten die zich in Japan gaat bezighouden met zakenbank-activiteiten, zoals advies bij fusies en overnames. De activiteiten van Nikko voor professionele klanten worden daarin samengevoegd met de zaken die Travelers-dochter Salomon Smith Barney nu in Tokio ontplooit.