Shell praat met Iran over gasproject

Shell heeft onlangs “voorbereidende besprekingen” met de Iraanse staatsoliemaatschappij NIOC gevoerd over exploitatie van het North Pars gasveld in de Perzische Golf. Dat heeft een woordvoerder van de oliemaatschappij gisteren bevestigd. North Pars is een grote offshore gasbel met een inhoud van 1.340 miljard kubieke meter aardgas.

Ter vergelijking: de resterende reserve in Slochteren, het grootste onshore veld van West-Europa, is 1.175 miljard kubieke meter. Het gaat om een miljardeninvestering. Het aardgas is bestemd voor ondergrondse injectie in oude olievelden op het vasteland van Iran. Nu president Clinton onlangs bekendmaakte dat er geen sancties worden getroffen tegen Shells concurrent Total, de Franse maatschappij die samen met Gazprom (Rusland) en Petronas (Maleisië) 4 miljard gulden in Iran gaat investeren, heeft ook Shell het groene licht om zaken met de Iran te doen. De VS hebben echter aangekondigd projecten voor pijpleidingen door Iran telkens te zullen beoordelen om strijdigheid met de sanctiewet tegen Iran en Libië. Dat kan betekenen dat een ander project waar Shell belangstelling voor heeft, het naburige South Pars veld, voorlopig in de ijskast moet. Het gas uit South Pars zou namelijk via een pijpleiding van 1.600 kilometer naar Pakistan worden geëxporteerd.