SETONA

Setona: Tariq Sudan - African Crossroads (Blue Flame 398 40942). Distr. Movieplay.

Ze werd geboren in Khartoum, de hoofdstad van het geteisterde Soedan, maar woont tegenwoordig in Kaïro, waar ze haar brood verdient in de trouwbusiness. Haar specialiteit is body-painting met het sap van henna-bladeren; zelfs zijne hoogheid v/h Prince schijnt ze liefdevol versierd te hebben. Dat haar muziek net als haar schilderwerk vooral ten doel heeft (bruilofts)feestjes op te luisteren is te merken aan de manier waarop de cd Tariq Sudan - African Crossroads is gemixt. Slagwerk plus basgitaar zitten in het geluidsbeeld voorin; de zang, vaak in vraag- en antwoordvorm met een koortje, ver naar achteren, net als de riffjes van twee saxofonisten. Dat Setona in diverse talen zingt, niet terugschikt voor een Nigeriaans liedje en behalve de Arabische luit ook viool, accordeon en conga's in haar orkestje heeft, past in het beeld. Als Alle Menschen Brüder werden dan wordt er tenminste in vrede getrouwd.

Komend weekeinde staat ze in Utrecht en Rotterdam en op 11/6 op de openingsavond van het Amsterdam Roots Festival.

    • Frans van Leeuwen